Jonathan Moore: Entiteti ne mogu održati referendume o državnim nadležnostima

Šef Misije OSCE-a za “Avaz”

Džonatan Mur (Jonathan Moore), šef Misije OSCE-a u BiH, izjavio je u intervjuu za “Dnevni avaz” da se danas ima namjeru sastati s glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem te s njim usaglasiti sve detalje u vezi s budućom saradnjom.

Ovo je njegova reakcija nakon jučerašnjeg poteza Kolegija tužilaca Tužilaštva BiH da se OSCE-u, ipak, odobri pristup predmetima ratnih zločina nakon potrebne analize o stanju u pravosuđu.

Dobar korak

– Namjera mi je danas sastati se s glavnim tužiocem Goranom Salihovićem gdje možemo usaglasiti sve detalje u vezi s našom saradnjom. U našem prvom pismu od 4. avgusta tražili smo pristup materijalima i spisima ratnih zločina, nako toga sam se sastao sa Salihovićem i rekao sam da se to može odnositi samo  na završene slučajeve. Drago mi je da su shvatili da je to još uvijek naš stav i da su, uz podršku VSTV-a, odlučili nastaviti saradnju sa nama. Mi smo na tome zahvalni. Ovo je dobar korak – rekao je Mur.

Kako komentirate reakcije nekih stranaka koje su se svrstale na stranu Tužilaštva, ulazeći pri tome na teren pravosuđa?

– Od početka tražimo saradnju, koja je potpuno u skladu sa saradnjom koju već imamo još od 2006. i sa Sudom i sa Tužilaštvom BiH. Iz ko zna kojih razloga su neki zaključili da smo tražili nešto mimo toga. Možda sam i ja djelimično kriv što nije bilo jasnije iskazano šta tražimo i iz kojih razloga. Stvari su s VSTV-om bile potpuno jasne i nikada nisu imali nikakva pitanja, niti je bilo prepreka. Naprotiv. Slična je stvar sa Sudom BiH. Tužilaštvo tada nije pozitivno reagiralo. Održao sam sastanke sa raznim političkim strankama, objasnio im naše namjere i činjenicu da sve što radimo jeste potpuno u skladu sa odlukom VSTV-a iz 2006. Mi smo u ovoj Misiji neutralni i transparentni

Na konferenciji za novinare rekli ste da je pravosuđe pod političkim pritiskom. No, je li bh. pravosuđe i pod političkim utjecajem?

– To je odlično pitanje. Kada sam rekao da je pravosuđe pod političkim pritiskom više sam na umu imao atmosferu u BiH. Svaki put kada je neko optužen, osuđen, oslobođen reakcije dođu i sa strane političkih stranaka koje komentiraju sudske odluke, a i sa strane javnosti. Sve što Sud radi gleda se kroz prizmu rezultata u političkom kontekstu. Naš posao je da kroz konkretne pokazatelje ukažemo na prostor gdje bi se pravosudne prakse mogle unaprijediti  Upravo zahvaljujući ovoj analizi iz oblasti ratnih zločina to možemo učiniti.

Državne nadležnosti

Možete li prokomentirati zeleno svjetlo za održavanje referenduma u RS. Ustavni sud RS odbacio je veto Bošnjaka na odluku o referendumu, koja može stupiti na snagu. Još je jedan korak, dakle, ka ovom činu poduzet.

– Važno je da će u Briselu biti održan sastanak ministara pravde u okviru Struktuiranog dijaloga. Stav međunarodne zajednice jeste i stav Visokog predstavnika u BiH, a odnosi se na to da entiteti ne mogu održavati referendume o državnim nadležnostima.Referendum nije put niti opcija.

U Banjoj Luci razgovarat ću o problemu s bosanskim jezikom

Šta ćemo s problemom koji se zove bosanski jezik u RS? U Zvorniku zbog toga imamo bojkot nastave. Institucije u RS još šute. Šta može OSCE u tom pogledu učiniti?

– Već godinama pratimo situaciju u obrazovanju širom BiH, te u konkretnim slučajevima “Vrbanjci” ili “Konjević polje”. Razgovarao sam i s roditeljima u tim mjestima. Imali smo brojne sastanke i sa ministrom obrazovanja RS Danetom Maleševićem i o nacionalnoj grupi predmeta u školama u RS. Pitanje jezika je novo pitanje. Meni je jako žao da se ono pojavljuje u kontekstu postojećih problema. Žao mi je da se pojavljuje na početku školske godine. Sada imamo taj novi problem. To nije uopće potrebno niti je opravdano. U nadležnosti je Vlade RS da riješi ovo pitanje. Bit ću iduće sedmice u Banjoj Luci, te ću razgovarati o tome , jer ovo nam je sada prioritet Mi želimo iskorisiti ovu školsku godinu i za razgovore na entitetskom i državnom nivou, te razgovarati i o drugim pitanjima u sferi obrazovanja.

Autor: Amil DUČIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close