Izetbegović: Apelujem da ministri DF-a dođu sutra na sjednicu i da usvojimo reformsku agendu

Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH sazvao je po prvi put u njegovoj političkoj karijeri vanrednu pres konferenciju, navodeći da je BiH na raskršću kada je u pitanju njen reformski put, piše bh. novinska agencija Patria.

Istakao je da je danas imao sastanak sa ambasadorima Evropske unije i zbog njihove zabrinutosti činjenicom da je BiH na raskršću kad su u pitanju reforme, pozvao je DF da sutra prisustvuju sjednici Vlade FBiH na kojoj se treba usvojiti reformska agenda.

– Do četvrtka kada dolazi Johannes Hahn, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju trebamo na entitetskim nivoima usvojiti reformsku agendu. DF je obećao da će podržati ovu agendu, ali danas smo obaviješteni da ministri iz DF-a neće doći na sjednicu Vlade FBiH, a na kojoj je ova tačka dnevnog reda – istakao je Izetbegović.

On je ovim putem pozvao DF i sve političke stranke da ne naprave sami sebi autogol.

– Do pucanja koalicije će doći zbog raspodjela pozicija u javnim preduzećima tj. onoga što narod zove fotelje. Podsjećamo, SDA nije tražila nijednu poziciju i spremi smo na moratorij, jedino tražimo da se reformske agende usvoje – kazao je Izetbegović dodavši da je u FBiH nastao jedan bespotreban problem.

Upitan da li je prije ove pres konferencije kontaktirao Željka Komšića, lidera DF-a on je kazao da se jučer čuo s njim, a ovaj mu je rekao da će se tokom sedmice vidjet, ali da se sada radi o satima, a ne danima i da se vrijeme ne bi smejlo gubiti. Također, Bakir Izetbegović je kazao da je SDA spremna i na moratorij sporne Uredbe koja je zapravo najveći spor zbog čega je koalicija na nivou FBiH pukla.

Novinari su željeli znati da li će DF biti kriv ukoliko reformska agenda sutra ne bude usvojena i da li i HDZ treba odstupiti od politike koju je zagovarao do sada.

– Ne bih ja nikoga krivio, ali ovim putem pozivam sve da shvate ozbiljnost situacije. Da prestanu s politikama koje su kratkog daha. DF je Uredbu nazvao kao kršenje zakona, a to će utvrditi sudovi. Sada je najvažnije i apelujem na sve da prestanu s politikama ucjene i sjete se građana BiH koji su u situaciji kakvoj jesu – istakao je Izetbegović.

Inače u četvrtak treba biti potpisana svečana agenda o prihvatanju reformskih procesa čime bi BiH otkočila svoj put ka EU.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close