Izet Smajević: Iza kiše je sunce, iza noći dan

Zvuči apsurdno, ali se tekućim apsurdima u ponašanju “vodećih” bh političkih stranaka Bosna i Hercegovina moguće vadi iz apsurda u koji je dovedena Dejtonskim sporazumom. Pokazuje se koliko je taj sporazum sam po sebi poguban i neodrživ.

To razotkriva s jedne strane bahatost SDP-a na čelu sa Lagumdžijom, koji je do prve vlade Federacije BiH u ovom mandatu utemeljene na tzv. Platformi došao kršenjem Ustava, a s druge strane konstantnim, ali očito neučinkovitim naporima da iz te vlade iz njemu poznatih razloga izbaci partnera kojeg je sam izabrao. Kojega li apsurda?!

U isto vrijeme, druga “državotvorna” stranka, SDA – možda i nesvjesno – slično kao i SDP, svojim ponašanjem također doprinosi razotkrivanju neodrživosti dejtonskog okvira za BiH. Očito je neodrživ okvir na kojemu se može temeljiti pravo za posezanjem tzv. nacionalnog interesa u nastojanju parlamentarne većine da uspostavi vladu po želji. U razotkrivanju aktuelnog i apsurdnog uređenja BiH svojim kočenjem svakog objektivnog napretka i provođenjem samovolje ne zaostaju ni HDZovi, HSP, “Lijanovići”, i ostali uključivo i, trenutno, nezaobilazni SBB.

Jest’ da nam je “preko trnja”, jest’ da nam je “ne može biti gore”, jest’ da smo se izgubili i izgubili samopouzdanje, jest’ da su nam sindikati “k’o rogovi u vreći”, jest’ da živimo sirovi, krvavi kapitalizam sa neisplaćenim platama, neuvezanim stažom, otpuštanjem radnika, bez penzija, bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja, bez opremljenih biblioteka i škola, ali ako je to cijena kojom ćemo platiti konačno i skoro odlaganje Dejtonskog sporazuma na smetljište historije i uspostavljanje normalno uređene države, onda je to cijena koja se, ipak, može i mora podnijeti. Meni se sve čini da ovo ponašanje stranaka, ma koliko time kaljali svoj politički imidž i kušali naše strpljenje, ne može rezultirati ničime drugim osim eliminacijom onih elemenata u sadašnjem nazovi-ustavu na koje se u ovom političkom bezumlju oslanjaju, odnosno na nužnu reviziju Dejtonskog sporazuma. U ovome i mi građani imamo našu odgovornost i podizanjem glasa pobune i otpora bezumlju moramo potpomoći i ubrzati proces dedejtonizacije BiH.

Srdačno i s nadom,
Izet Smajević

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close