3,5 miliona KM deficit Općine Visoko

Općina Visoko je u ovom momentu u deficitu koji iznosi više od 3,5 miliona KM. Ovo je posljedica neadekvatnog planiranja i izvršavanja budžeta iz proteklih godina, i dovoljno govori o tome koliko je prethodna vlast vodila računa o prilivu i odlivu sredstava.

(vipromo.ba)

Uzmemo li u obzir koliki je planirani Budžet za 2013. godinu i iznos ovog deficita, možemo konstatovati da je načelnica Općine Visoko preuzela veliki teret i odgovornost na sebe, postavivši sebi za cilj stvaranje uslova u kojima će biti moguće planiranje i realizacija razvojnih i socijalnih budžeta u narednim godinama.

Na koji način su se krčmili budžetski novci najbolje ilustruje slika trenutnog stanja kompletne općine Visoko, a naročito stanja visočke privrede, te ogromnog broja nezaposlenih i mizernih primanja većine onih koji imaju tu sreću da rade.

Računajući na dosadašnji transparentan rad općinske Uprave vjerovatno je da će javnost biti obaviještena o ovom deficitu, kao i o tome u šta su utrošena sredstva koja su izazvala taj deficit, kako bi konačno građani bili upoznati s tim ko je konkretno imao najviše koristi od novca poreskih obveznika i čije dugove će i u budućnosti morati otplaćivati.

Na taj način bi javnost vjerovatno drugačije gledala na odluke koje je načelnica Babić prisiljena donositi kako bi Visoko izvela iz dubioze, a također bi znali i na čiji račun da upute kritike za stanje u koje su dovedeni.

Najblaže rečeno neodgovornim zaduživanjem i trošenjem sredstava u prethodnom periodu, došlo se u situaciju da nova općinska vlast mora povući veoma nepopularne poteze, kakav je na primjer onaj koji je izazvao aktuelni problem subvencioniranja troškova prevoza učenika i studenata sa područja općine Visoko.

Ovakve poteze građani osjete direktno na svojoj koži, jer s obzirom na izuzetno tešku finansijsku situaciju svaki dodatni trošak je veoma težak udar na one koji i onako jedva sastavljaju kraj s krajem.

Ukoliko ne želi izazvati opravdano nezadovoljstvo građana, općinska vlast će morati uvesti red i restrikcije, te smanjiti izdatke i u javnom sektoru, s obzirom da su najveći izdaci u proteklim godinama realizovani upravo preko Javnih preduzeća i ustanova.

Na nedavnom sastanaku sa predstavnicima neformalne grupe učenika i studenata, načelnica Babić je između ostalog izjavila:
“Ovo je samo jedan od problema koje sam naslijedila od prethodnika nakon što sam izabrana za načelnicu Općine Visoko. Nažalost, pred nama je vrijeme koje od nas zahtijeva odgovornost, promjene načina rada i djelovanja i na koncu uvođenje reda. Dijelilo se i kapom i šakom, a sada sve to dolazi na naplatu”.

Ko je dijelio i kome se dijelilo i šakom i kapom, bilo bi nužno razjasniti ukoliko nova vlast želi podršku javnosti. U suprotnom, neinformisani ili namjerno pogrešno informisani građani će krivnju za sve što nije uredu pripisivati načelnici Babić, koja je kroz dosadašnji angažman na čelu Općine pokazala da zaista želi i može od Visokog napraviti prosperitetan i moderan grad.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close