BiHPolitika

Izbjeglicama u BiH prijeti humanitarna katastrofa

Većina izbjeglica koje se trenutno nalaze u BiH će, kako se čini, ipak morati provesti zimu u BiH. Gdje i kako?

Najkraći put do granice EU kreće iz Velike Kladuše. Nedaleko od ovog malog grada nalazi se improvizovano šatorsko naselje u kojem su smještene izbjeglice. Šatori su prekriveni tamno-sivom folijom, koja bi trebala da štiti od kiše.

Najmanje jednom dnevno ovdje dolazi Azra Moralić i njen tim iz humanitarne organizacije “EMMAUS”. Ova organizacija, koja je prvobitno osnovana u Francuskoj brine se o migrantima i snabdijeva ih hranom i lijekovima – skupa sa organizacijom Ljekari bez granica.

“Ako ovdje budu morali da ostanu, biće teško, jer u ovim šatorima se ne može prezimiti”, kaže Azra.

Strah od ekstremno hladne zime

U ovom dijelu jugoistočne Evrope zime mogu biti jako oštre. U izbjegličkom kampu u Velikoj Kladuši trenutno je ostalo još 150 ljudi, od kojih je 10 porodica sa djecom, kaže Azra Moralić. “We are humans”, “Mi smo ljudi”  napisano je na jednoj tendi iza koje je red pokretnih toaleta.

“Uskoro bi, u najmanju ruku, ove porodice trebale biti izmještene tamo gdje mogu prezimiti”, kaže Azra Moralić.

Početkom septembra je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) sve porodice sa djecom izmjestila iz puno većeg izbjegličkog kampa u Bihaću. Iznajmili su jedan stari hotel iz vremena bivše Jugoslavije i tamo će izbjegličke familije sa djecom da dočekaju zimu. Mnogi su izgubili nadu da će ove godine uspjeti uopšte da se dokopaju EU.

Azra Moralić kaže da se mnogi u ovom hotelu osjećaju kao u zatvoru. “Bez obzira što nedostaje svega, kamp u Velikoj Kladuši je za njih ipak najbolje rješenje, jer tamo mogu “slobodno da se kreću”.  Uz to je i siguran. Policija redovno šalje patrole u izvidnicu. Na ulazu izbjegličkog kampa je čuvar, koji sjedi i puši.

Flüchtlingslager Velika Kladusa (DW/D. Mardesic)Azra Moralić iz humanitarne organizacije EMMAUS

Nova Balkanska ruta preko planina

Neke od izbjeglica koje se trenutno nalaze u BiH su već četiri godine na putu. Mnogi su više puta pokušali da se preko Srbije domognu tla Evropske unije i uđu u Rumuniju, Mađarsku ili Hrvatsku. Ali, od proljeća, evropske sigurnosne službe strožije posmatraju kako se etablira nova izbjeglička ruta preko Balkana.

Turski i grčki krijumčari ljudima su otkrili BiH. Prema riječima njemačkog saradnika sigurnosnih službi, u aprilu ove godine je najprije formirana “džamijska ruta”. Drugim riječima: krijumčari bi poslali bespomoćne izbjeglice u bh. opštine, a imami bi – svoju braću po vjeri –  “iz ljubavi prema bližnjem” snabdijevali hranom.

Nova “Balkanska ruta” od ovog ljeta prolazi kroz Albaniju, Crnu Goru i BiH. “Bh. vlasti navode da je u junu i julu 3.500 do 4.000 migranata došlo u BiH”, saopšteno je DW-u iz ureda EU u Sarajevu.

EU finansira pomoć

Nakon toga su nevladine organizacije počele da sve više snabdijevaju izbjeglice osnovnim potrepštinama. Tu pomoć između ostalog finansira i EU.

Najprije je Brisel preko svoje agencije za pomoć ECHO pomagačima na licu mjesta uplatio 1,2 miliona eura. Onda je ta suma povećana na 7,2 miliona eura, koji su od juna otišli Visokom komesarijatu za izbjeglice UNHCR-u i IOM-u. S druge strane, UN organizacije su angažovale partnere poput EMMAUS-a i Ljekara bez granica.

Flüchtlingslager Velika Kladusa (DW/D. Mardesic)Pomagači iz organizacije EMMAUS najmanje jednom dnevno obilaze izbjeglice

EU se sada poziva na mrežu, koju je od rata 1992. izgradila u BiH. Ona i sada radi i preuzela je zadatke koje su u drugim zemljama posao države. BiH je i 23 godine nakon rata duboko podijeljena duž etničkih granica.

“Napetosti između nacionalistički orjentisanih predstavnika Srba, Bošnjaka i Hrvata su porasle”, kaže se u aktuelnoj analizi berlinske Fondacije za politiku i nauku.

NGO preuzele ulogu socijalne države

Organizacije za pomoć su u BiH preuzele ulogu socijalne države i pomažu izbjeglicama.  Sredstva EU za to se izdvajaju iz Fonda za subvencije IPA, koji je zapravo osnovan da bi zemlja kandidat bila spremna za učlanjenje u EU.

Još 2016. je ova zemlja podnijela zahtjev za status kandidata, ali ga još nije dobila. Već mjesecima zemlje EU diskutuju o podizanju izbjegličkih centara van EU, na primjer u Albaniji, gdje bi se u budućnosti moglo odlučivati o zahtjevima za azil.

Korak do smještaja za izbjeglice u BiH, u kojem bi oni mogli prezimiti, nije više daleko. “Ovdje ti ljudi ne mogu još dugo ostati”, zaključuje Azra Moralić koja pomaže ljudima u improvizovanom izbjegličkom kampu u blizini Velike Kladuše.

DW.DE

  • Autor Frank Hofmann (Velika Kladuša)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close