„Izaberi život bez oružja“ – Ilegalnim oružjem ubilo se 4.000 ljudi

Više od 10.000 ubistava u proteklih 20 godina u BiH počinjeno je nelegalnim oružjem, tvrdi se u analizi Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

U tom dokumentu, stručnjaci UNDP-a u Sarajevu ocjenjuju da barem svaki peti stanovnik BiH ima neprijavljeno oružje. Također, ističe se da je sakriveno oko 750.000 cijevi i 16.000 tona municije.

Brojni incidenti

– Prosječno, ovo oružje i municija korišteni su u barem deset incidenata svake sedmice u BiH – navodi se u analizi.

To je navelo čelnike UNDP-a da pokrenu kampanju „Izaberi život bez oružja“. Njome se u ovoj organizaciji želi dodatno utjecati na građane da predaju nelegalno oružje i municiju.

U svojoj studiji UNDP navodi i da je nedavno grupa dječaka u svoju školu donijela neeksplodiranu granatu koju su našli na livadi.

– To nam je pokazalo da se više moramo angažirati u educiranju i podizanju svijesti među mladima o rizicima upotrebe neeksplodiranih ubojnih sredstava – izjavio je Željko Terzić, član organizacije koja radi na povećanju sigurnosti građana.

Već od septembra prošle godine UNDP je krenuo u kampanju kojom ohrabruje ljude da iskoriste odredbe Zakona o amnestiji i predaju oružje koje drže sakriveno.

Ova organizacija stalno ističe da se sav otopljeni metal od uništenog oružja i municije koristi za izradu rezervnih dijelova za željeznicu, ali i druge grane industrije i projekte infrastrukture.

 

Najznačajnija akcija

I tom činjenicom želi se istaći korisnost od predaje sakrivenog oružja.

Jurij Afanasijev, direktor UNDP-a za BiH, ističe da se radi o prvoj kampanji ove vrste i obima u BiH od kraja rata.

– Prema procjenama UN-a, skoro 4.000 bivših boraca počinilo je samoubistvo ilegalnim oružjem, od kraja rata naovamo. Nije rijetkost da su žrtve takvih suicida bile i članovi najuže porodice. Zato je ova akcija još značajnija – istakao je on.

 

Ostalo još mnogo oružja

  • 100.000 pušaka i drugih vrsta lakog oružja do sada predato
  • 11.000 tona municije od 2006. sakupljeno u UNDP-ovim kampanjama
  • 130.000 komada oružja od 2006. sakupljeno u UNDP-ovim kampanjama
  • 16.000 tona municije prema procjenama još sakriveno
  • Najmanje 10 incidenata sedmično desi se uz upotrebu ilegalnog naoružanja
  • Za kampanju „Izaberi život bez oružja“ bit će potrošeno 405.000 dolaraAvaz
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close