Spomenik papi sv. Ivanu Pavlu II stigao u BiH – Svečano otkrivanje sutra

Spomenik sv. Ivanu Pavlu II, koji će u Sarajevu ispred katedrale Srca Isusova biti svečano otkriven sutra, već je stigao na svoje odredište. Ovo je u izjavi ekskluzivno za Oslobođenje potvrdio autor spomenika, zagrebački kipar Hrvoje Urumović, neposredno prije putovanja u Sarajevo, gdje će osobno sudjelovati u postavljanju spomenika.

Oslobođenje

Kamionom do Kiseljaka

– Spomenik sv. Ivanu Pavlu II iz Zagreba do Kiseljaka transportiran je kamionom koji je iz Ljevaonice zagrebačke Likovne akademije krenuo u noći s nedjelje na ponedjeljak, u ponedjeljak ujutro bio je na carini u Kiseljaku, gdje su ga preuzeli kamenoklesari iz kiseljačke firme koja je radila postament, a koji će raditi i na postavljanju. Tek slijedi transport za Sarajevo, iako je spomenik praktički u Sarajevu. Prilikom preuzimanja, prebačen je na drugo transportno sredstvo, također dizalicom, koliko znam, sve je išlo po planu i bez ikakvih problema, kaže Urumović.

Sarajevski spomenik sv. Ivanu Pavlu II, visok 2,92 m, težak oko 300 kg i izveden u siluminu, leguri aluminija, bit će postavljen na već pripremljenoj podlozi na dvije stube i prislonjen uz postojeće stubište Katedrale sutra ujutro.

– Spomenik postavljamo u srijedu ujutro, očekujem da će cijeli postupak potrajati maksimalno sat. Do lokacije će spomenik biti transportiran kamionom s kompletnom tehničkom opremom potrebnom u takvim prilikama, dizalicom, sajlama i sl. U slučaju potrebe, na licu mjesta ćemo napraviti eventualne korekture te spomenik instalirati na za to planirano mjesto, kaže Urumović.

Spomenik će prije svečanog trenutka biti prekriven tkaninom žuto-bijele boje u skladu s bojama papinske zastave. Kao autor spomenika, inače najveće spomeničke skulpture izvedene u novije vrijeme u ovom dijelu svijeta, Urumović očekuje trenutak svečanog otkrivanja sarajevskog spomenika sv. Ivanu Pavlu II s puno emocija.

– Ja sam neizmjerno ponosan. Kao niti ostali, ni ja nisam vidio kako će to izgledati u stvarnosti iako smo radili brojne vizualizacije, ali one nikada ne mogu u potpunosti dočarati točno stanje. Siguran sam da će biti  impresivno. Ne bih ništa mijenjao, nakon svega, ljudi pomisle možda da su nešto drugačije mogli napraviti, ali ja zaista nemam nikakvih upitnika po tom pitanju, kaže kipar koji je na spomeniku radio punih pet godina.

Sve se poklopilo

Kanoniziranjem pape Wojtile na svečanoj koncelebriranoj euharistijskoj misi u Vatikanu u nedjelju sarajevsko otkrivanje spomenika u srijedu dobiva novu dimenziju.

– Bilo je savršeno jasno da će papa Ivan Pavao II biti proglašen svetim, nije bilo nikakvih dvojbi. Prilikom rada na spomeniku, nisam ni slutio da će se događaji ovako poklopiti. U startu je bilo ideja da se spomenik postavi na jednu od obljetnica papinog posjeta Sarajevu ili u trenutku kada je proglašen blaženim, a sada koncidira s kanonizacijom. Tako da je ispalo vrlo sretno, kaže kipar Urumović, porijeklom iz Sarajeva.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close