Iz IPA fondova u 2011. nestalo 12 miliona eura!

Evropska unija sumnja da je više od 12 miliona eura iz pretpristupne pomoći za zemlje u procesu proširenja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, samo 2011. godine bilo predmet prevare, odnosno da je potrošeno nenamjenski, navedeno je u dokumentu Vijeća Evropske unije, otkriva „Dnevni avaz“.

Zaštita interesa

U opširnom dokumentu koji govori o planovima za uspostavljanje evropskog tužilaštva, navedeno je da su IPA fondovi, koje koristi i naša zemlja, najranjiviji za različite vrste zloupotreba i prevare.

Stručnjaci su, kako se ističe u dokumentu, analizirali način na koji će se Brisel boriti protiv zloupotreba te se ističe da „finansijski interesi EU još nisu zaštićeni dovoljno“.

– Prevare, korupcija i druga djela koja utječu na budžet Evropske unije dosegnuli su uznemirujući nivo na nekim područjima – navode iz EU.

No, posebno zabrinjava činjenica da su finansijski programi koje koriste, osim BiH, i ostale zemlje u procesu proširenja, Turska, Srbija, Crna Gora, Island, Makedonija, Albanija i Kosovo, najviše izloženi zloupotrebama.

Do sada je EU u te zemlje poslala stotine miliona eura pomoći, a šokantne informacije o prevarama sigurno neće podstaći povećanje te pomoći. Najvjerovatnije, kako su nam rekli dobro upućeni izvori, Brisel će pojačati kontrole i kažnjavati rigorozno svaki pokušaj zloupotrebe.

Ogromni iznosi

Spomenuti izvještaj napravljen je nakon što su lideri Evropske unije krajem maja najavili bespoštednu borbu protiv finansijskih zloupotreba i prevara.

U zaključcima koji su tada doneseni traži se donošenje standarda koji će doprinijeti efikasnijem suzbijanju utaje poreza te poreznih prevara, kao i borbi protiv pranja novca, u zemljama Unije, ali da se to odnosi i na države aspirante za priključenje EU. Nedavna istraživanja utvrdila su da EU gubi svake godine hiljadu milijardi eura zbog poreznih prevara i utaja.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close