SDA najavila saradnju sa dva HDZ-a i SBB-om

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) najoštrije je osudilo nezakonito hapšenje poslanika SDA u državnom Parlamentu Šemsudina Mehmedovića od strane SIPA-e.

U saopćenju ove stranke se navodi da će Klub poslanika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine podnijeti zahtjev Vijeću ministara BiH za suspenziju i utvrđivanje odgovornosti direktora SIPA-e Gorana Zupca.

– Šemsudin Mehmedović je odgovorno i u skladu sa zakonom obavljao dužnost načelnika Policijske uprave Tešanj u periodu 1992-1995. godine. U to vrijeme, u Tešnju nije bilo neriješenih ubistava niti logora, a od vjerskih objekata srušeni su samo oni koje su razorile snage Radovana Karadžića i Ratka Mladića, tj. džamije – navodi se u saopćenju.

Predsjedništvo Stranke podržalo je stav Kluba Bošnjaka u Domu naroda Bosne i Hercegovine da ne podrže set zakona (Zakon o JMBG, Zakon o državljanstvu BiH; Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH te Zakon o putnim ispravama BiH).

Prijedlozi ovih zakona su, kako se navodi u saopćenju, na putu razgradnje Bosne i Hercegovine i „njima bi se se razvlastila država, a jačali entiteti“.

– SDA je opredijeljena za suradnju i koaliciju sa HDZ BiH i HDZ 1990 i u tom cilju se vode razgovori. Također, želimo razgovarati i surađivati sa drugim strankama, uključujući i SBB, s ciljem rješavanja važnijih pitanja i problema koji su u interesu Bosne i Hercegovine i njenih građana – saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close