Iz budžeta nijedna marka: Povratnici u ovoj godini mogu očekivati pomoć samo od inostranih institucija

Pred bh. vlastima je oko 50.000 zahtjeva za pomoć u obnovi kuća za povratak izbjeglih i raseljenih osoba, a za ovu godinu za zajedničke projekte iz domaćih budžeta nije osigurana još nijedna marka.

Povratnici i raseljeni u ovoj godini mogu očekivati pomoć samo zahvaljujući kreditima od inostranih institucija i donacija.

Adil Osmanović, predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH, koja provodi projekte na osnovu udruživanja sredstava iz budžeta entiteta, države i Brčko distrikta, kaže da je FBiH za ovu godinu obećala 1,2 miliona KM. Brčko distrikt obećao je oko 650.000 KM za Fond za povratak BiH u tekućoj godini, ali pod uslovom da finansijski učestvuju i oba entiteta.

“Na sjednici Komisije (u petak) predstavnici RS rekli su da za fond u ovoj godini nisu planirali novac. Vidjećemo da li će se naći prostora za izdvajanje novca eventulanim rebalansom budžeta”, rekao je Osmanović, koji je i ministar za izbjegle i raseljene FBiH.

Komisija za izbjeglice i raseljene osobe BiH izabrala je u petak oko 40 opština u cijeloj zemlji u kojima će biti utrošeno oko 40,6 miliona KM kredita za stambeno zbrinjavanje povratnika i izbjeglih.

“Ovaj novac od OPEC fonda i Saudijskog razvojnog fonda već je operativan, a na idućoj sjednici Komisije, 25. marta, biće donesena odluka o imenima korisnika ovog novca”, istakao je Osmanović precizirajući da je od OPEC fonda operativno sedam miliona eura kredita, a od Saudijskog razvojnog fonda 18 miliona dolara.

Povratak raseljenih u BiH otežava činjenica da još nisu realizovani ni projekti obnove iz prethodnih godina, koji se finansiraju udruživanjem sredstava. Osmanović kaže da je u petak odlučeno da se napravi analiza koji zajednički projekti iz 2009. godine nisu završeni i za šta nedostaje novca.

Brojni projekti obnove odobreni proteklih godina nisu završeni zbog sporih procedura izbora izvođača radova, ali, tvrdi Osmanović, i zato što Komisija skoro dvije godine uopšte nije zasjedala. Podsjetio je i da RS još duguje 4,3 miliona KM po ranije potpisanim sporazumima. Među nerealizovanim projektima su i oni koji se odnose na elektirfikaciju povratničkih naselja i izgradnju puteva.

Nedeljko Martinović, zamjenik predsjednika Srpskog građanskog vijeća u Kladnju, koji radi sa srpskim povratnicima u ovoj oštini, kaže da su mnoga povratnička naselja odsječena zbog neprohodnih puteva.

“Povratnicima u kladanjska sela često pomaže policija, pa se policijskim džipovima prevoze ljudi, dovozi hrana i potrepštine”, ističe Martinović.

Tražili su novac od Vlade Tuzlanskog kantona i Vijeća ministara BiH, ali im je rečeno da novca nema.

Pozvaničnim evidencijama, u BiH oko 2.300 porodica povratnika nema električnu energiju.

“Taj broj porodica je sigurno veći, jer zvanični podatak obuhvata samo one kojima je država obnovila kuće u kojima sad nemaju struju. Mnogo je ljudi vlastitim sredstvima obnovilo domove u kojima još žive u mraku”, tvrdi Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH.

Podsjeća da je ranijih godina Fond za povratak BiH imao godišnje oko 40 miliona KM, a da sada nema uplata.

Nema evidencije

Mario Nenadić, pomoćnik ministra za ljudska prva i izbjeglice BiH, kaže da su dobili 3.000 zahtjeva za pomoć iz Regionalnog stambenog fonda, koji je donatorski projekat.

“Na računu BiH je već 12 miliona eura od Razvojne banke Vijeća Evrope. Očekujemo od Regionalnog stambenog fonda do 101 milion eura”, rekao je Nenadić, istakavši da još nema evidencije koliko izbjeglih i raseljenih u BiH traži pomoć za zadovoljavanje svih potreba.

 

(Nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close