Istraživanje kompanije Bisnode BH: U BiH 3.132 izvrsna preduzeća

U BiH djeluju 3.132 izvrsna preduzeća koja su ključna za razvoj bh. ekonomije, pokazalo je istraživanje po međunarodnoj metodologiji koje je proveo Bisnode BH d.o.o, a koja je danas predstavljena na konferenciji za novinare u Sarajevu.“Preduzeća s bonitetom izvrsnosti posluju nadprosječno i kod njih je manja vjerovatnoća da će iduće godine zabilježiti blokadu žiro-računa. Biti nosilac certifikata bonitetne izvrsnosti jedno je od rijetkih priznanja kojim preduzeća dokazuju, svojim potencijalnim partnerima, da su odgovorno i kvalitetno vođeno preduzeće s kojim treba poslovati”, istakla je Špela Redjko, vođa projekta Bisnode BiH.

Ocjena


Prema njenim riječima, boniteta izvrsnosti temelji se na analizi finansijskih izvještaja za prošlu godinu te prognozi uspješnosti u poslovanju za sljedećih 12 mjeseci.

“Minimalni uvjeti koje preduzeće mora zadovoljiti jeste da preduzeće mora imati najmanje dva zaposlena, postojati najmanje tri godine, a poslovni prihodi moraju biti veći od 100.000 KM. Izvrsni subjekti podijeljeni su u tri razreda – A, AA i AAA, od kojih je najbolji AAA. Privredni subjekti s bonitetnom ocjenom izvrsnosti A imaju vjerovatnoću od 45 posto da će zadržati istu bonitetnu izvrsnost i u narednoj godini, oni sa AA 61 posto, a AAA 82 posto”, naglasila je Redjko.

Ona je dodala kako je istraživanje pokazalo da je takvih izvrsnih subjekata na tržištu BiH 3.132 ili 10 posto od svih koji su u 2013. predali finansijske izvještaje. 

“Ukoliko pogledamo strukturu tih preduzeća vidjećemo da su najbolja mala preduzeća, kojih je 72 posto, sa prosječnim prihodima od 5,5, miliona KM, a gledajući po regijama najviše izvrsnih ima u Sarajevu i Banjoj Luci”, kaže Redjko dodajući kako je, prema djelatnosti, najviše bonitetno izvrsnih u prerađivačkoj industriji i trgovini na veliko i malo.

Brzi poslovni susreti

Bisnode je vodeći ponuđač poslovnih, bonitetnih i marketinških informacija u 20 država Evrope, ali i u zemljama regije, koji od augusta aktivno posluje i na području BiH. Za  tržište Bosne i Hercegovine odlučili su se  jer vide potencijal u razvoju ekonomije i sa željom, da predstave transparentne ekonomske podatke i analize tržišta.

Bisnode svojim klijentima daje rješenja za sigurnost poslovanja, umrežavanje i poslovno znanje. Tako Bisnode, između ostalog, omogućava putem on-line platofrme Boniteti.com provjeravanje rizičnosti partnera, tu su brzi i efikasni poslovni susreti, te na kraju Bisnode događaji na kojima se izmjenjuju dobre prakse. Prvi takav poslovni događaj u Sarajevu, sa ciljem povezivanja slovenskih i bh. preduzeća bit će održan 16. septembra.

oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close