Historijski muzej BiH nastoji pratiti svjetske standarde

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, jedna od sedam institucija kulture od državnog značaja čiji status još nije riješen, u svom radu nastoji pratiti trendove u Bosni i Hercegovini i svijetu, a u isto vrijeme kustosi prilikom postavljanja izložbi pokušavaju biti dio bh. svakodnevnice inkorporirajući Muzej u edukativni sistem.

“Cilj je privući mlade ljude u Muzej kako bi pogledali postavke i družili se u Muzeju. Također, trudimo se da s njima razmjenjujemo ideje šta bi se u budućnosti od izložbenih postavki i drugih projekata moglo realizirati”, ispričao je u razgovoru za Agenciju FENA viši kustos Historijskog muzeja BiH Amar Karapuš.

S obzirom na to da prate ove trendove Muzej bilježi posjetu na zadovoljavajućem nivou. Izložbene postavke posjećuju strani turisti, ali i građani iz cijele BiH.

“Posjetitelji izražavaju podršku Historijskom muzeju BiH koji i pored teških uvjeta u kojima radi ovaj muzej i ostalih šest kulturnih institucija od državnog značaja, pokušava novim izložbama i novim pristupom muzeologiji i historiji da ide naprijed”, naglašava Karapuš.

Bez obzira na sve što rade i dalje problem predstavlja plaćanje režijskih i drugih troškova te isplata plaća uposlenicima, ali uposlenici svojim radom i profesionalnim pristupom, kaže Karapuš, žele održati kontinuitet rada Muzeja.

Istaknuo je da do sada nije čuo kritike na račun rada Historijskog muzeja BiH osim što se uvijek može više uložiti u neke postavke kao što je stalna postavka Muzeja “Opkoljeno Sarajevo”, ali za to nema dovoljno sredstava.

Međutim, dvije izložbe koje Muzej nudi “A onda, odjeknuo je taj hitac … Prvi svjetski rat” i “Od prve lopte do Brazila 1903. do 2014” su interaktivne izložbe i urađene su u modernom tonu.

“Želja nam je da Historijski muzej postane mjesto gdje ćemo se suočiti s našom prošlošću, a ne da bude samo mjesto gdje se prikuplja, štiti i prezentira muzejski materijal. Važno je da osim te primarne funkcije namjena Muzeja bude proširena na edukativni sistem”, istaknuo je Karapuš.

Posjeta Historijskom muzeju BiH povećava se u ljetnim, a u zimskim mjesecima, zbog činjenice da Muzej od 1992. godine nema riješen problem grijanja, primjetan je pad broja posjetilaca.

“Na svu sreću u proljeće imamo posjete učenika. Muzej redovito organizira radionice različitog sadržaja kao i predavanja”, kazao je Karapuš.

Trenutno se priprema projekt “Dodirni historiju” namijenjen osobama koje imaju poteškoća s vidom.

Od osnivanja 1945. godine, do danas Historijski muzej BiH prikupio je oko 300.000 raznih muzejskih predmeta neprocjenjivih vrijednosti za historiju i kulturu Bosne i Hercegovine. Jedna je od institucija kulture koja je u posljednjem ratu uspjela sačuvati od uništenja prikupljenu građu i pored toga što se nalazila na prvoj liniji razdvajanja.

Sva građa smještena je i čuva se u muzejskim zbirkama koje se zahvaljujući prikupljačima radova i sada proširuju i obogaćuju.

Osim zbirki fotografija, arhivske građe, trodimenzionalnih predmeta, stručne biblioteke te muzejskog dokumentacionog centra, Muzej posjeduje i zbirku umjetničkih djela, u kojoj su pohranjena djela likovnih umjetnika s prostora bivše zajedničke države. Ova zbirka sadrži oko 2.600 umjetničkih djela rađenih u raznim likovnim tehnikama.

FENA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close