ISTRAŽIVANJE: Budućnost religija do 2050.

PEW (Pew Research Center), objavio je istraživanje provedeno u 198 zemalja svijeta o “budućnosti religija”, njihovom porastu i smanjenju. Istraživanje kazuje da će najveće demografske promjene napraviti islam i kršćanstvo, ali i to da će ateizam iz godine u godinu sve više rasti na Zapadu.

1. godine, previđanja su da će kršćani i dalje biti najbrojnija zajednica, unatoč činjenici da je islam najbrže rastuća religija u svijetu. Međutim, ako se ovakav trend rasta nastavi, 2070. godina muslimani će biti najbrojnija zajednica.

12. Prikaz rasta broja kršćana i muslimana u svijetu do 2050. godine. Crvena linija pokazuje rast broja muslimana, a plava pokazuje broj kršćana, čiji broj će do 2050. godine biti stabilan, bez većeg pada ili rasta.

1a3. Sve više kršćana živjet će u subsaharskoj Africi, a nešto malo više od 15% Evropljana će se izjašnjavati kao kršćani.

1b4. Ateizam će sve više rasti na Zapadu, ali ne i u cijelome svijetu. 2010. godine, društva sa najvećim brojem ateista bila su: Kina, Japan, Češka Republika, Sjeverna i Južna Koreja. 2050. godine, predviđanja su da će se broj ateista povećati u Njemačkoj, Engleskoj, Australiji, Švedskoj i još nekolicini zemalaj Južne Amerike i Azije.

1c

1c15. Iako će se ukupni broj kršćana u SAD-u povećati, umjesto 3/4 kršćana, koliko ih je prema istraživanjima bilo 2010. godine, 2050. će se njihov broj smanjiti, pa će činiti 2/3, a u narednih 35 godina, muslimani će zabilježiti veliki porast i postati druga najbrojnija religijska zajednica u Americi, trenutno, to mjesto drži judaizam.

1d6. U narednih 35 godina, u Velikoj Britaniji kršćanstvo više neće biti najpopularnija religija. Broj kršćana će se smanjiti za oko 20%, a broj ateista povećati. Pri tome, ukupan broj musliaman u Velikoj Britaniji povećat će se na oko 11-12% stanovništva.1e
Piše: Resul S. Mehmedović
/dialogos.ba/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close