Istraživanje bh. doktora otkriva: Zbog čega najčešće pucaju brakovi u Bosni i Hercegovini?

Detaljna istraživanja koje je dr. Zajimović sproveo na više od 500 ispitanika u BiH pokazala su da su uzroci nesuglasica među bračnim partnerima različiti, ali među njima na prvom mjestu nisu ni preljub ni seksualno neslaganje

(NAP)

Bračni parovi u BiH najčešće imaju nesuglasice u braku, koje često rezultiraju i razvodom, zbog finansija a ne zbog nevjernosti ili sličnih problema kako se do sada smatralo, pokazala su istraživanja dr. Senaida Zajimovića, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Detaljna istraživanja koje je dr. Zajimović sproveo na više od 500 ispitanika u BiH pokazala su da su uzroci nesuglasica među bračnim partnerima različiti. Tako, sociolozi, psiholozi i drugi stručnjaci smatraju kako su najčešći razlozi nesuglasica u bh. brakovima uzrokovani seksualnim neslaganjem, nerealnim očekivanjima supružnika od braka, drugačijim pogledima ljudi na život, drugačiji cljevi i prioreti u životu i dr.

No, čine se da su najinteresantniji i najmjerodavniji rezultati dobiveni od samih bračnih partnera. Najveći broj njih finansije je naveo kao glavni razlog njihovih neslaganja. Od 215 ispitanika, više od 50 % njih je finansije navelo kao glavni uzrok njihovih nesuglasica.

Drugi uzrok nesuglasica u braku, naveli su ispitanici, je nezainteresiranost za supružnika. Na trećem mjestu je miješanje rodbine u njihov bračni život. Sa ovim problemom u braku susreće se blizu 50 % ispitanika, odnosno, svaki drugi brak trpi posljedice zbog miješanja rodbine, najčešće svekra, svekrve, punice…

Na četvrtome mjestu je nasilje u porodici, sa čime se susreće blizu 38 % ispitanika, pokazala su istraživanja.

Najrjeđi problemi među supružnicima su oni vezani za obraćanje pažnje na djecu i razlike u odgoju, problemi vezani za neku ovisnost i za preljub, piše Patria.

magazinplus.eu

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close