LifestyleTehnologija

Istorijski dan za budućnost interneta

Kompanija SpaceX lansirala je prošle noći raketu sa 60 satelita u orbitu, čime je napravila veliki korak ka svom cilju, a to je da postavi “megakonstelaciju” satelita na nebo i omogući jeftini i brzi širokopojasni internet širom planete.

Ovo je prva misija SpaceX-a u okviru projekta nazvanog Starlink. Raketa Falcon 9 ponijela je satelite ka nebu, a oni su se potom jedan po jedan odvajali.

Osnivač kompanije Elon Musk rekao je da će se sateliti raširiti po nebu kao špil karata. Nedugo nakon lansiranja on je na Twitteru potvrdio da su svi sateliti “online” i da će raširiti svoje solarne panele koji će ih napajati energijom.

CNN Business piše da još nije jasno da li je svih 60 satelita u potpunosti funkcionalno, ali navodi da Muskov tvit ukazuje da sve ide kako treba.

Ako se potvrdi uspješnost ove misije, to će biti najveći korak koji je ikada ijedna kompanija poduzela u projektu ove vrste.

Osim toga, to će staviti SpaceX u veliku prednost na konkurentima kao što su Amazon i OneWeb koji žele postaviti vlastite konstelacije.

U konačnici Starlink bi se trebao sastojati od nekoliko hiljada satelita tokom narednih nekoliko godina.

Kompanija navodi da će to omogućiti jeftini internet velikom dijelu populacije koja još nije online, ali i ponuditi alternativu ljudima koji nisu zadovoljni sadašnjim pristupom internetu.  

Da bi cijela konstelacija bila u funkciji trebat će oko 10 milijardi dolara.

Trenutna situacija

Trenutno se internet isporučuje uglavnom preko bežičnih baznih stanica ili preko kablova. To ostavlja ekstremno ruralne ili siromašne zajednice bez jeftinog pristupa internetu.

Postoji opcija i statelitskog internet, ali je ona spora, skupa i nepouzdana (naprimjer Wi-Fi koji imate tokom prekookeanskog leta je isporučen satelitski).

Satelitski internet koji je trenutno u upotrebi je skup, a spor je zato što su ti sateliti daleko od Zemlje.

Ideja SpaceX-a i drugih kompanija jeste da lansiraju manje satellite koji će biti mnogo bliže zemlji.

U donjoj orbiti signal sa satelitom će brže prolaziti nebom pa će zato trebati veliki broj njih, odnosno mega-konstelacija kako bi se izbjegli prekidi u signalu.

biznisinfo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close