“Istopilo se” pet milijardi državnog kapitala

Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) procijenila je da je od 1999. godine ukupna vrijednost 340 preduzeća koja još nisu privatizirana pala za 50 posto, što iznosi oko pet milijardi maraka!

Kao razlog gubitka državnog kapitala u APF-u su naveli manjak poslovanja, nedostatak investicija i pogrešno upravljanje ovim kompanijama, što je rezultiralo alarmantnim podacima.
Šuhret Fazlić, direktor Agencije, potvrdio je za “Dnevni avaz” ovu informaciju kazavši da državni kapital u tim firmama opada iz minute u minutu, što može imati katastrofalne posljedice po Federaciju.
– Pripremamo jednu analizu s kojom ćemo upoznati i Vladu FBiH. Nakon toga, na Vladi je da se izjasni šta će učiniti u vezi s tim. Tačno je da je državni kapital u stalnom padu i on je rezultat pogrešnih procjena i oklijevanje da neke firme budu prodate na vrijeme. Sada je kasno – tvrdi Fazlić.
Prema njegovim riječima, u posljednjih deset godina u pojedinim kompanija gubitak je veći  od kapitala same firme.
– Takav je slučaj s “Energopetrolom”. Oni su 1999. imali vrijednost kapitala od 22,6 miliona KM, a 2010. godine kapital je bio umanjen za 11,6 miliona KM, što je rezultiralo ukupnim smanjenjem državnog kapitala za 34,3 miliona KM. Najkritičniji je “Agrokomerc”. Njihov kapital prvobitno je iznosio 368,6 miliona KM, a deset godina kasnije svega 100,2 miliona KM. Znači, radi se o umanjenju kapitala za 268,3 miliona KM – navodi Fazlić.
Osim “Energopetrola” i “Agrokomerca”, tu je još “Željezara” Zenica, u kojoj je za deset godina umanjen državni kapital za 559 miliona KM. On je 1999. godine iznosio 618,2 miliona KM, a 2010. svega 59,2 miliona KM. U sarajevskoj “Hidrogradnji” državni kapital je umanjen za 109 miliona KM, a prvobitno je 1999. godine iznosio 170,7 miliona KM.
– Imamo podatke da je samo deset kompanija za deset godina izgubilo ukupno 1,1 milijardu KM. No, tu ne spadaju ni Fabrika duhana Mostar, od čije prodaje, koje kako stvari stoje, država neće dobiti ni marku, plus na desetine firmi iz namjenske i komunalne industrije. Tu su još i „Terminali”… – navodi Fazlić
Sarajevski “Energoinvest”, prema podacima APF-a, izgubio je 30,7 miliona KM za deset godina. Ova kompanija 1999. je imala vrijednost kapitala od 249 miliona KM, a 2010. godine kapital je iznosio 218 miliona KM. Vrijednost kapitala u Remontnom zavodu Travnik 1999. je iznosila 13,5 miliona KM, a deset godina kasnije svega 4,4 miliona KM, što je gubitak od devet miliona KM.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close