Budžet FBiH za narednu godinu uvećan za 6,5%

Vlada Federacije BiH /FBiH/ utvrdila je jučer na sjednici u Mostaru Nacrt budžeta FBiH za 2014. godinu koji, prema projekciji, iznosi 2.357.715.456 KM, što je za 6,5 odsto više u odnosu na ovogodišnji budžet.

Iz federalne Vlade obrazloženo je da struktura rashodovne strane budžeta za 2014. godinu predstavlja odraz provođenja mjera restriktivne javne potrošnje, kao jedan od prioriteta ekonomske politike u narednim godinama.

U saopštenju Vlade FBiH navodi se da će fiskalna politika Vlade i u 2014. godini biti orijentisana na aktivnosti koje će doprinijeti ekonomskom i socijalnom jačanju Federacije, odnosno BiH.

Fiskalna politika biće usmjerena na obezbjeđenje makroekonomske i fiskalne stabilnosti, poboljšanje fiskalne transparentnosti i povećanje fiskalne odgovornosti, obezbjeđivanje stabilnosti finansijskog sektora, restrukturisanje javne potrošnje i očuvanje socijalne stabilnosti i socijalne pravde, očuvanje tržišta rada i povećanje zaposlenosti pokretanjem javnih radova, te na reformu javne uprave.

Nacrtom budžeta obezbijeđena je i garancija za kreditno zaduženje preduzeća „Autoceste“, što će omogućiti ubrzan nastavak radova na dionicama Koridora „Vc“, te dodatno zapošljavanje. U okviru postojećih sredstava Vlada FBiH će, prvi put, uspostaviti i garancijski fond za izvozno orijentisana preduzeća, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Nacrt zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2014. godinu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close