Isplaćeni poticaji poljoprivrednicima ZDK

Predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača ZDK sastali su se 12.jula sa premijerom ZDK Munibom Husejnagićem, Bojanom Bošnjakom ministrom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i V.D. ministricom finansija Nadom Delibašić. Na ovom sastanku razgovaralo se o zahtjevima koje su poljoprivrednici iznijeli na posljednjem protestu pred kantonalnom vladom kada  je tražena hitna isplata poticaja.Tema susreta bila je usmjerena i na izradu programa utroška  namjenskih sredstava za agrar te na isplatu novca po osnovu prenamjene zemljišta.

Mada to nisu očekivali, predstavnici poljoprivrednika ZDK su obaviješteni da su poticaji već na njihovim računima, te da su obrađeni i mliječni kartoni pa je ostalo jako malo obaveza prema njima po  osnovu stimulacija.

Premijer Husejnagić je , između ostalog, upoznao rukovodstvo  Udruženja sa zaustavljanjem isplate namjenskih sredstava po osnovu prenamjene zemljišta u poljoprivredno. Uz izvinjenje onima koji su aplicirali na javni poziv za pretvorbu građevinskog  u poljoprivredno zemljište i istinski uradili prenamjenu, Husejnagić je kazao da zbog niza sumnji u realizaciju podnesenih aplikacija, privremeno je zaustavljena isplata. Međuresorna komisija će u narednih 15 dana metodom slučajnog uzorka provjeriti na terenu poduzete aktivnosti na prijavljenim parcelama, te ukoloiko budu primjećene zloupotrabe , doći će do revizije kompletnog procesa. Predstavnici poljoprivrednika su podržali ovu inicijativu ističući da primjeri od prije tri godine govore da su mnoge aplikacije bile samo prilika da se uzme novac, a da su na terenu, poslije zaključivanja poziva, ostale samo neobrađene i zapuštene površine.

Pored predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača ZDK Sedina Biogradlije, u razgovoru su učestvovali i Mujo Garanović (Šerići), Abdulah Tutmić (Nemila), Anto Budimir (Žepče), Milivoj Stanimirović (Olovo), Hidajet Fejzić (Zenica), Bajrambašić (Zenica) i Fatima Memčić (Begov Han). Oni su izrazili nezadovoljstvo tretmanom i odnosom prema ovoj grani privređivanja i izdvajanju tek 0,4 posto budžetskih sredstava za poljoprivredu. Izrazili su nadanje da podrška koju su dobili na sastanku sa premijerom Husejnagićem neće biti samo deklarativna nego će biti izražena i očekivanim rebalansom budžeta.

www.magazinplus.eu – Press služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close