Ispitanici vodili dnevnik pušenja trave: Evo šta je otkriveno!

Ispitanici koji su se izjasnili da puše travu, trebali su ‘voditi dnevnik’ pušenja trave u razdoblju od 90 dana. Svi ispitanici, uključujući i nepušače, dobili su na korištenje MRI uređaj. Na kraju ispitivanja rezultati su im uspoređeni

(Dnevnik.hr)

Naučna studija, koja je objavljena u naučnom časopisu Journal of Neuroscience jedan je od mnogih pokazatelja koji tvrde da povremenim korištenjem marihuane dolazi do velikih promjena u mozgu. Prema istraživačima, koji su sudjelovali u ispitivanjima, stepen abnormalnosti koje se javljaju ovisi o tome koliko džointa sedmično popuši neka osoba, prenosi CNN.

Ispitanici koji su se izjasnili da puše travu, trebali su ‘voditi dnevnik’ pušenja trave u razdoblju od 90 dana. Svi ispitanici, uključujući i nepušače, dobili su na korištenje MRI uređaj. Na kraju ispitivanja rezultati su im uspoređeni.

Rezultati su pokazali da više od trećine grupe, njih sedam od dvadeset, puše marihuanu rekreativno i to jedanput ili dvaput sedmično. Također, rezultati su pokazali da je nekakva ‘zlatna sredina’ korištenja marihuane šest džointa sedmično. Niti jedan ‘potrošač’ nije prijavio nikakve probleme u školi, na poslu, probleme sa zakonom, u vezi ili s roditeljima, objavili su dr. Hans Breiter sa univerziteta Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Istraživači upućuju na zabrinutost vezanu za efekte koje stavlja marihuana na razvoj mozga kod tinejdžera i adolescenata u dobi do 25 godina. Istraživanja su pokazala da su konzumenti marihuane slabiji u obavljanju zadataka u školi, smanjenjuje im se IQ tokom života te imaju veću mogućnost od moždanog udara.

Prema anketi o korištenju droge, koja je provedena na nacionalnoj razini 2012., približno 19 miliona Amerikanaca pušilo je marihuanu. Marihuana je najviše korištena ilegalna droga u toj zemlji, a njena upotreba među mladima svakim danom sve više raste.

magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close