Ismet Kumalić novi čelnik Vanjskotrgovinske komore BiH

Odlukom Skupštine Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine o redovnoj rotaciji funkcija, u narednom mandatnom periodu od 16 mjeseci, počevši od 1. marta 2013. godine, funkciju predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH će obavljati  dr.sc. Ismet Kumalić, saopćeno je iz VTK BiH.

Dosadašnji predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH doc.dr.sc. Bruno Bojić i potpredsjednik Nemanja Vasić u narednom periodu će obavljati funkcije potpredsjednika.
Ismet Kumalić (rođ. 1951) završio je Ekonomski fakultet u Sarajevu, a doktorat ekonomskih nauka stekao je na Panevropskom univerzitetu Apeiron u Banjaluci u predmetu poslovne ekonomije na temu “Uloga finansijskogtržišta u razvoju energetike kao strateškog sektora u Bosni i Hercegovini“.
Između ostalog, radio je u Privrednoj banci Sarajevo, na direktorskim poslovima u preduzeću UNIS–VITEZIT,Vitez, a jedno vrijeme i u predstavništvu UNIS-a u Bagdadu kao predstavnik za Srednji istok.
U ratno vrijeme bio je komandant Civilne zaštite Dobrinja da bi od 1994. do 1998. godine bio pomoćnik direktora u Državnoj  Direkciji robnih rezervi.
Od 1999. do 2003. bio je generalni direktor ABS banke Sarajevo u čijem je osnivanju učestvovao, da bi od 2003. do 2005. bio premijer Unsko-sanskog kantona.
Period od 2006. do 2009. godine proveo je u VABA-FIMA banci kao član Uprave i privremeni direktor. Potom je u periodu 2009-2010. učestvovao u osnivanju FIMA bank Priština gdje je bio i član Uprave.
Od 2010. do 2012. godine zaposlen je u finansijama F-Autocentar SA Sarajevo, a prije dolaska u VTK BiH bio je samozaposlen radeći kao konsultant.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close