Iskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji FBiH svega 50%

Iskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji FBiH je veoma niska i kreće se ispod 50 posto, a jedino je kod proizvodnje bezalkoholnih pića veća i iznosi na godišnjem nivou 57,94 posto.
Ovo se navodi u informaciji o stanju u prehrambenoj industriji u FBiH u 2012. godini, s pregledom uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda koju je danas prihvatila Vlada FBiH.
Ujedno, većina proizvodnje prehrambene industrije u FBiH temelji se na uvoznim sirovinama. Prerađivački kapaciteti mljevenja pšenice i prerade mesa su u disproporciji s mogućnošću osiguranja domaćih sirovina, pa se proizvodnja u ovim pogonima temelji na uvoznoj sirovini. Također, svi proizvodi koji u sirovinskoj osnovi sadrže šećer, voćni koncentrat, voćne baze, slad, hmelj i ambalažu za pakiranje su stopostotno uvozni.
Cijene hrane i bezalkoholnih pića u FBiH su u 2012. godini, u odnosu na 2011., porasle su u prosjeku za 2,5 posto. Rast je zabilježen kod najvažnijih namirnica, kao što su kruh i žitarice za 1,6 posto, meso za 1,3 posto, mlijeko, sir i jaja za 1,6 posto, ulje i masnoće za 6,4 posto, mineralna voda, osvježavajuća pića i sokovi za 1,7 posto, dok su cijene voća i povrća povećane za 12,7, odnosno 4,7 posto.
U Informaciji se konstatira kako Bosna i Hercegovina ima potpuno slobodan uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, dok je, s druge strane, prati problem malog izvoza ovih proizvoda. Objektivni problem je i nedostatak akreditiranih laboratorija i tijela koja mogu izdati certifikate za izvoz bosanskohercegovačke robe u zemlje Europske unije.
Lani je ostvaren izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz BiH u vrijednosti od 653,50 milijuna konvertibilnih maraka, a iz Federacije BiH 262,55 miliona KM, odnosno 40 posto.
Ukupan uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH iznosio je 2,79 milijardi KM, od čega se na FBiH odnosi 1,689 milijardi KM, navodi se u informaciji.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close