VM BiH : Becarinski uvoz nakon 1. jula samo recipročno

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je jednoglasno utvrdilo odluku o pregovaračkoj poziciji BiH o dodatnom protokolu uz privremeni trgovinski sporazum s Evropskom unijom, vezanim uz ulazak Hrvatske u EU, izražavajući spremnost da se u najkraćem roku pristupi tehničkim prilagodbama i sve okonča do 1. jula, priopćeno je u Sarajevu.
Iz priopćenja proistječe kako je zapravo otklonjena mogućnost da se nakon 1. jula omogući nastavak neograničenog bescarinskog uvoza iz Hrvatske u BiH, kako je to tražila Evropska komisija, a da su ustupci mogući tek na temelju reciprociteta.
U priopćenju Vijeća ministara BiH stoji kako je to tijelo zaključilo da ukoliko Evropska komisija u procesu tehničke prilagodbe privremenog sporazuma prihvati zahtjev BiH za povećanje postojećih godišnjih carinskih kvota za proizvode iz BiH poput ribe, vina i šećera, delegacija BiH može povećati ili uvesti carinske kvote za iste proizvode iz Evropske unije u količinama registriranog prosječnog uvoza iz Republike Hrvatske u BiH u periodu od 2009. do 2011. godine.
Vijeće ministara BiH navodi kako zbog činjenice da postoje velike razlike u količinama i vrijednosti registriranog uvoza pojedinih proizvoda u BiH u odnosu na registrirani uvoz takvih proizvoda iz Hrvatske u BiH, količine unutar carinskih kvota koje delegacija BiH može odobriti za uvoz iz Evropske unije bit će utvrđene tek nakon usuglašavanja podataka Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Carinske uprave Republike Hrvatske, stoji u priopćenju.
Također se navodi kako odobrene količine robe za uvoz u BiH ne mogu biti veće od maksimalno traženih od strane Evropske unije.
Delegacija BiH koja sudjeluje u pregovorima zaduženo je odmah izvijestiti Evropsku komisiju o poziciji i prijedlozima BiH.
Kako se ističe, zaključivanje dodatnog protokola s EU temeljilo se na opredjeljenju BiH za ostvarivanje daljnjeg približavanja i institucionalizacije odnosa s Unijom u skladu sa procesom stabilizacije i pridruživanja, kao i provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), što bi trebalo značajno doprijeti uključivanju BiH u evropske integracijske tokove.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close