Iskorištavanjem biomase otvaramo 2.000 novih radnih mjesta

Vijeće ministara BiH je 2013. godine usvojilo Niskokarbonsku strategiju BiH, međutim njena primjena na terenu još uvijek nije počela i  malo se o njoj zna, kaže za eKapija.ba Azrudin Husika, energetski stručnjak i predavač na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

Husika pojašnjava kako se radi o strateškom dokumentu iz oblasti energije koji podrazumijeva implementaciju projekata koji imaju za posljedicu smanjenje ugljendioksida.

“Primarni cilj je povećanje zapošljavanja, održivost energetskog sektora u BiH kroz korištenje potencijala biomase i ostalih obnovljivih izvora energije kao što su male, solarne elektrane”, pojašnjava Husika, upozoravajući što se kasnije okrenemo niskokarbonskoj energetici troškovi će nam biti sve veći i veći.

Također, smatra kako je Strategija imala mali uticaj i kod stručne javnosti, iako bi se njenom primjenom i iskorištavajem u oblasti biomase u narednih pet godina stvorila mogućnost za otvaranje  preko 2.000 radnih mjesta, dok bi indirektno tri do četiri puta više bilo zaposlenih.

Smatra kako je potrebno smanjivati udiokarbonske energije i zbog dugoročne konkurentnosti, bolje sigurnosti snadbjevanja, na ovaj način bi i energetski sistem bio u funkciji lokalnog razvoja, a omogućeno bi i efikasno i efektivno korištenje energije, smanjenje emisija stakleničkih gasova i zagađujućih materijala.

E. Ko.
ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close