ISIL svojim pristašama plaća 10 000 dolara za svakog unovačenog militanta

U regiji, na Zapadu, te u cijelom islamskom svijetu postoje brojni propovjednici kojima je jedini “posao” indoktrinirati i regrutirati mlade muslimane za borbu u redovima takozvane “Islamske države”, koja niti je u pravom smislu riječi “država”, a još manje “islamska”.

(altermainstreaminfo.com.hr)

Znakovit je nedavni slučaj u susjednoj nam Bosni i Hercegovini gdje su dva čovjeka propovijedali i zastupali potpuno različite stavove. Jedan od njih, vođa vehabijske zajednice Husein Bilal Bosnić iz Bužima, optužen  je za javno vrbovanje državljana BiH za terorističke aktivnosti i organiziranje terorističke skupine. Osim toga, Bosnić, novačio je mlade Bošnjake i slao ih u rat u Siriju. Mnogi se odande nisu vratili, a otac jednog od njih, Rifet Šabić, istaknuo je da je njegov sin Suad, rođen 1991. godine, nakon što je išao na predavanja kod Bosnića, u Siriju otišao 7.novembra 2013. Rekao je da je njegov sin bio vjerski nastrojen, ali da nikada nije spominjao niti govorio da će ići na sirijsko ratište. Tvrdi da ga je Bosnić poticao da ode u džihad, a za njegov odlazak saznao je preko interneta.

“Bosnić nam je uništio svu mladost u Velikoj Kladuši. Pet mladića je zbog njega otišlo na to ratište. Moje dijete nikada pušku nije držalo u ruci, a sada se pridružio tom ISIL-u. Volio bih samo da Bosnić kaže što hoće od nas, jer je uništio svaku kuću u koju je ušao. Ja sam izgubio dijete, zadnji put sam se s njim čuo pred Novu godinu, a u siječnju 2015. sam saznao da je poginuo”, izjavu Rifeta Šabića, svjedoka u procesu protiv Bilala Bosnića, prenosi Dnevni Avaz.

Potpuno suprotno od Bilala Bosnića, trnovski imam, Selvedin ef. Beganović, po cijenu vlastitog života se već duže vrijeme suprotstavlja “Islamskoj državi” i njihovim pristašama, optužujući ih da “šire izopačenu verziju islama”.

Efendija Beganović stalno upozorava Bošnjake da to nije “njihov rat” i da bi se “džihad trebao voditi u BiH oko nezaposlenosti, malih mirovina i brige oko socijalno ugroženih”, te da je  odlazak na navedena ratišta je “protivljenje samoj Božjoj volji”.

Nakon uhićenja Bosnića u rujnu 2014. godine, počele su verbalne, a zatim i fizičke prijetnje i napadi na imama Beganovića i njegovu obitelj. Do sada je fizički bio napadnut tri puta, prvi put 8. 12. 2014. kada je povrijeđen u napadu nožem.  Imam Beganović je do sada proživio podmetanje požara pod automobil, vrijeđanje, zastrašivanje obitelji, prijetnje likvidiranjem djece, kukavičke napade iz mraka, udarce u glavu, napade nožem i razna druga zastrašivanja. Posljednji put je bio napadnut 21. 2. 2015. kada je zadobio ubodnu ranu nožem u predjelu ramena, nakon čega je nepoznati napadač pobjegao.  Treba naglasiti da Selvedin ef. Beganović nije naišao ni na razumijevanje Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od kojega je u ožujku ove godine dobio otkaz, na što su se, kako prenosi BHRT, pobunili mještani Trnova.

Zbog čega ova uvodna usporedba o dva različita  puta dva čovjeka posvećena vjeri, Selvedina ef. Beganovića koji širi poruke ljubavi i pomirenja i Bilala Bosnića koji širi izopačenu verziju islama, šteti Bosni i Hercegovini, Bošnjacima i cijelom islamskom svijetu.

Odgovor možda leži u istrazi čije su rezultate objavili u Ujedinjenim narodima. Naime, teroristička skupina “Islamska država” plaća svoje pristaše i do 10 000  za svaku osobu koju unovače za borbe u Siriji i Iraku. Tu vijest su potvrdili stručnjaci Ujedinjenih naroda nakon posjeta Belgiji, jedne od brojnih zemalja porijekla terorista.

Elzbieta Karska, koja vodi skupinu Ujedinjenih naroda koja proučava pitanje stranih boraca, kaže kako ISIL koristi društvene medije i neformalne mreže prijatelja i rodbine u Siriji kako bi regrutirao nove militante u Belgiji.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda su otkrili 500 kontakata u Belgiji za slanje stranih boraca belgijskog porijekla u Irak i Siriju. Belgija se s tom brojkom nalazi na prvom mjestu u Europskoj uniji po broju islamističkih terorista po glavi stanovnika koji su otišli u Siriju i Irak.

“Otkrili smo i način na koji se plaćaju novi borci, što počinje s dvije, tri tisuće do 10 000 dolara, ovisno o tome od koga je regrutiran”, objasnila je Karska na konferenciji za novinare u Bruxellesu, prenosi AFP,dodajući da su rezultati još uvijek preliminarni.

“Osim toga, ako se radi o obrazovanim ljudima, računalnim stručnjacima ili liječnicima, plaćeni su i više”, rekla je poljska odvjetnica za ljudska prava.

Njena kolegica, Patricia Arias, čileanska odvjetnica, dodala je “da su svi oni plaćeni od strane ISIL-a”.

Ekstremistička skupina sa sjedištem u Belgiji, “Sharia4Belgium”, prva je provela val novačenja militanata za odlazak u Siriju još 2010.

Skupina “Sharia4Belgium” je sada razbijena, mnogi njeni članovi su u zatvoru, pa se promijenio i način regrutiranja.

U posljednjih godinu dana “temeljna metoda regrutiranja je kroz neformalne mreže prijatelja i rodbine ili preko društvenih medija”, rekla je Karska.

“Značajan broj novih militanata se regrutira preko prijatelja i rodbine koji su već bili ili su otputovali u Siriju, koji su također plaćeni na temelju broja novih regruta i o činjenici hoće li se, jednom kada stignu na odredište, militanti tamo i vjenčati”, rekla je Elzbieta Karska.

Karska i Arias upozoravaju da sve veći broj žena i djevojaka napušta Belgiju i odlaze se udati za islamističke militante, brinuti se za bolesne ili ranjene, ali neke se odlaze i boriti.

Nema podataka o tome koliko je žena do sada napustilo Belgiju, ali se tvrdi da je prije tri godine broj dječaka i muškaraca koji su odlazili na bliskoistočna ratišta bio oko 10 mjesečno, a danas je oko četiri ili pet mjesečno.

Njihova prosječna dob je 23 godine, zaključila je Karska. Otprilike isto koliko je kada je poginuo imao i mladi Suad Šabić iz Velike Kladuše u BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close