Inzko za TV1: Nema procesa protiv Dodika, Margetić izmislio aferu HYPO

Nikakav process protiv Dodika i njegovog sina se ne vodi ni u Austriji ni Njemačkoj, potvrdio je za televiziju TV1 visoki predstavnik Valentin Inzko.
Inzko je iznenađen netačnim podacima novinara Domagoja Margetića koji je naveo da se proces vodi u Austriji te da je postupak pokrenuo austrijski državni tužilac Holuk. Incko tvrdi  da je Holuk poslanik a ne tužilac  te da ga lično poznaje.

Valentin Inzko: «Ja gospodina ne znam ali čitao sam njegove članke. Prvo što me iznenadilo je da on imenuje tamo čovjeka, austrijskog tužioca, a taj čovjek uopšte nije tužilac. On je poslanik, nije nikakav tužilac, ja sam ga zvao i pitao šta se dešava, je li pokrenuo postupak, on mi je rekao da nije ništa pokrenuo protiv Dodika.

Inzko dalje navodi da je istina da je gospodin Holuk bio na čelu antikorupcijskog odbora, u regionalnom entitetskom parlamentu u Koruškoji da je zahvaljujući njegovome radu jedadan austrijski političar koji je bio upleten u aferu Hipo dopbio pet godina zatvora.

Valentin Inzko: Istina je da je on dok je bio na čelu odbora poslao u Beč neke kutije s materijalima, ali šta se nalazi u tim kutijama stvarno ne znam. Ali je istina da nije nikada pokrenuo nikakav  postupak protiv Dodika.

Incko tvrdi da se u Njemačkoj vodi istraga oko Hipo banke, ali to nije u vezi s porodicom Dodik, već za neke druge osobe.

KO JE DOMAGOJ MARGETIĆ

Kontroverzni hrvatski provokator Domagoj Margetić, vlasnik je internetske stranice Necenzurirano.com i član skupine marginalnih provokatora koji se nazivaju Ekspertni tim jugoistočne Europe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Posljednjih godina Domagoj Margetić je u Hrvatskoj iz više razloga doživio potpunu marginalizaciju, no svi koji povremeno prate napise na njegovoj internetskoj stranici već znaju da je ona, kao i većina Margetićevih aktivnosti, uglavnom usmjerena na teške neutemeljene optužbe na račun hrvatskih i bošnjačkih političara. Budući da se u Margetićevim skribomanskim tekstovima nikad nisu našli konkretni dokazi, već samo niz nategnutih teza i konstrukcija, većina hrvatskih i medija u regiji Margetićeva “otkrića” redovno ignorira, pogotovo jer već dulje vrijeme postoje indicije da ga za takvo pisanje financira Milorad Dodik, koji se na taj način razračunava sa svima onima u regiji koji se protive njemu i njegovim političkim ciljevima. Jedini koji su Margetićevim tekstovima pridavali neku pažnju su različiti internetski portali i forumi iz Republike Srpske i Srbije, kojima jako odgovara činjenica da se jedan Hrvat obrušava na hrvatske ili bošnjačke vodeće političare, da se protivi autonomiji Kosova, odnosno da za sve i svašta okrivljava islamiste i Albance.

Margetićeva internetska stranica Necenzurirano već je godinama poligon za različite teorije zavjera kojima je zajednički nazivnik uvijek isti: za sve uvijek okrivljava hrvatske političare,, islamske teroriste u BiH ili cjelokupnu albansku naciju. U Margetićevim tekstovima mogu se pročitati bezumne konstrukcije, pogotovo one vezane uz krijumčarenje droge na Balkanu, za što Margetić uglavnom okrivljava Hrvate: po njemu, krijumčarenje droga iz Latinske Amerike u Evropu preko Balkana započeo je još prije sedamdeset godina ustaški ratni zločinac Vjekoslav Maks Luburić, a nakon raspada Jugoslavije taj su posao nastavile hrvatske konditorske tvrtke, a posljednjih desetljeća neke su hrvatske tvrtke za kriminalce u Argentini i Paragvaju proizvele više od hiljadu bespilotnih letjelica za šverc kokaina. U prilog tvrdnji o Margetićevoj bogatoj mašti valja navesti i da su, prema njegovim tekstovima, izradu tih letjelica plaćale sirijske i iranske tajne službe.

Ipak, iako na Margetićeve maštovite priče više niko razuman ne obraća nikakvu pažnju, on se u Banjaluci tretira kao ekpert, istraživač, i beskopromisni borac protiv islamskog tereorizma.

Margetić je 2001. sam sebe prozvao novinarom i isprva počeo objavljivati amaterske napise u različitim desničarskim glasilima, a iste je godine počeo s praksom koju otada ponavlja sve do danas: osnivao bi fantomske udruge, organizacije ili udruženja zvučnog imena kojima bi, u najvećem broju slučajeva, ujedno bio i jedini član, a koje su njegovim napisima ili javnim istupima trebale dati neku težinu. Tako je u posljednjih desetak godina Margetić “osnivao” i “vodio” šarolik niz nepostojećih organizacija: “Udruženje novinara Hrvatske”, “Građansko stručno povjerenstvo za nadzor vlasti”, “Hrvatski kolegij”, “Hrvatski novinarski institut”, “Slobodni sindikat”, “Udruga pomagača obrani Ante Gotovine” i razne druge. Autor je cijele serije tragikomičnih, paraobavještajnih pamfleta u kojima je, primjerice, “otkrivao” da je nekadašnji predsjednik Stjepan Mesić suradnik zloglasnog KOS-a, da je Mesić još 1996. u suradnji s njemačkom tajnom službom BND i britanskim MI6 planirao atentat na Franju Tuđmana, da je tadašnji premijer Ivica Račan zapošljavao srpske teroriste u hrvatskoj policiji i druge slične besmislice koje niko nije uzimao za ozbiljno-osim banjalučkih medija pod kontrolom Dodika.

Kako više nijedan hrvatski medij nije bio zainteresiran za njegov obračun s Haagom i gomile izmišljotina, Margetić je u međuvremenu osnovao nekoliko internetskih stranica na kojima je, tobože slobodno i neovisno, objavljivao različite tekstove. Margetića su istovremeno počeli koristiti i manipulirati s njim razni desničarski i kriminalni krugovi, koji su preko njegove internetske stranice plasirali kojekakve budalaštine, Margetića je koristio i predsjednik a ranije premijer Republike Srpske Milorad Dodik, koji je nekim banjolučkim medijima naredio da Margetića zaposle, odnosno plaćaju mu pisanje kolumni od kojih je preživljavao, a on je zauzvrat napadao sve one koji smetaju Dodiku. Tako je Margetić neko vrijeme bio stalni kolumnist banjolučkog dnevnika Fokus, pod izravnom Dodikovom kontrolom.

Ujesen 2008. godine Margetić je otišao i korak dalje: s nekoliko balkanskih šarlatana osnovao je tzv. Ekspertni tim jugoistočne Europe za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, koji osim njega sačinjavaju još trojica “stručnjaka” sličnog profila: Darko Trifunović, Dževad Galijašević i Anto Marinčić. Biografija svakog od članova te skupine pokazuje da je riječ o sitnim, paraobavještajnim provokatorima koji žive od izmišljanja senzacionalističkih priča i plasiranja tendencioznih pamfleta koji nemaju nikakvo uporište u stvarnosti i koje tajne službe koriste za plasiranje raznih dezinformacija.

Samozvana ekpertna skupina na čelu s Margetićem mjesecima je na javom servisu Republike Srpske  “ekskluzivno otkrivala” da je BiH puna Al Qaedinih izvježbanih boraca i opasnih terorista koje sponzorira bošnjački politički vrh.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close