Inzko: Omogućiti porodicama žrtavada da odaju počast najmilijim

Visoki predstavnik Valentin Inzko smatra da porodice žrtava, bez obzira na njihovu nacionalnost, trebaju imati pravo da odaju počast svojim najmilijim, kazao je Agenciji Fena glasnogovornik OHR-a Eldar Subašić, komentirajući saslušanje preživjelih žrtava genocida u Srebrenici koja su proteklih dana vršena po nalogu Okružnog tužilaštva u Bijeljini.

Subašić napominje da je tokom posjete Bratuncu u martu, kao i drugim prilikama, visoki predstavnik tražio da se omogući pristup i održavanje komemoracija na mjestima stradanja, uključujući i Kravicu.

– To bi doprinijelo jačanju međusobne saradnje i izgradnji povjerenja unutar zajednice. Sada je potrebno da niko ne poduzima radnje koje bi podizale tenzije – kazao je Subašić.

U policijskoj stanici Srebrenica proteklih dana trajala su saslušanja pojedinih Srebreničana u vezi s događajima od 13. jula kada su članovi porodica žrtava genocida i majke Srebrenice obilazile lokacije na kojima su ubijenih njihovi najmiliji, među kojima su lokacije u Potočarima u Kravici.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close