Intervju sa novim gradonačelniko Sarajeva

Sarajevo je konačno, šest mjeseci nakon održanih lokalnih izbora, dobilo prvog čovjeka grada. Novi gradonačelnik je Ivo Komšić, inače kandidat Socijaldemokratske unije.

(RSE)

Komšić je bio član Predsjedništva Republike BiH u ratnom periodu, a učestvovao je u skoro svim mirovnim pregovorima o Bosni i Hercegovini.  Svoj politički status zaledio je 2010. godine, kada je preuzeo funkciju dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Nakon 20 godina, on je prvi nebošnjak koji je izabran za gradonačelnika Sarajeva. U intervjuu  govori o prioritetima u radu Gradske uprave, a jedna od osnovnih biće, kako kaže, integriranje Sarajeva.

Gospodine Komšiću, prije svega čestitke na izboru. U prvom istupu kao gradonačelnik kazali ste da ćete pokušati voditi Sarajevo kako dolikuje glavnom gradu BiH. Moram priznati da su građani pomalo razočarani radom novog Gradskog vijeća, prije svega stranačkim prepucavanjima koja su obilježila konstituirajuću sjednicu. Poručili ste da se ovo mora promijeniti.  

Komšić: Zahvaljujem vam na ovim čestitkama. Ko je god pratio te sjednice došao je do ovoga zaključka. Zapravo, sjednice Gradskog vijeća ličile su na sjednice naših drugih državnih tijela, posebno onih parlamentarnih, gdje se o svemu više govori nego o samoj stvari, o onome što je posao tih tijela. To je zapravo produkcija političkih neprijateljstava, koji se onda, htjeli mi to ili ne, šire na sve građane ove zemlje. Gradska skupština, kao skupština glavnog grada države, mora u pravom smislu biti simbol mogućnosti usaglašavanja različitih političkih stavova različitih političkih stranaka. Svi ti ljudi, ja vjerujem u to, imaju jedan interes – da Grad zaista bude prezentacija države, a to znači da jedinstveno funkcioniraju Gradsko vijeće, Gradska uprava i gradonačelnik.

Pomalo je neuobičajno što ste izabrani istog dana kada ste i kandidirani za gradonačelnika. Zbog toga zvanični program nije predstavljen, no da li se već može govoriti o pravcima vašeg djelovanja?

Komšić: Jedina funkcija koju ima gradska vlada je prostorni plan, koji se donosi u suradnji sa općinama koje čine grad i u suradnji sa kantonalnom vladom. Vrlo je ograničena izvšna djelatnost, s druge strane velika je predstavljačka, simbolička funkcija grada – i na tome treba raditi. Međutim, ja vjerujem da je moguće da grad bude inicijator. Zato mislim da će trebati proširiti djelatnost i izvan ove četiri općine koje čine grad i pokušati doći do nekih zajedničkih projekata koji bi se realizirali. Ima dosta neriješenih problema u gradu Sarajevu – mi to znamo – cjelokupna infrastruktura je neriješena, ali mogući su neki projekti koji bi reintegrirali čak malo bolje i ove postojeće općine na Kantonu Sarajevo.

Građani dosta toga očekuju od vas – prije svega da pokrenete pitanja od modernizacije Sarajeva do stvaranja sigurnog okruženja. Nadležnosti gradonačelnika su prilično ograničene, ali ipak bitne su inicijative.

Komšić: Za mene je jako važno kada bismo mogli preko nekih projekata reintegrirati grad u cjelini, jer mi sad imamo administrativno podijeljen grad na Istočno Sarajevo i Grad Sarajevo. To je posljedica Dejtonskog sporazuma. Mi ne možemo promijeniti Ustav sve i kad bismo htjeli, ali možemo funkcionalno povezivati ova dva dijela grada Sarajeva jer postoje zajednički projekti koji bi mogli proći. Čak mislim da bismo mogli za takve projekte dobiti financijsku podršku i od međunarodne zajednice. Ja ću pokušati uraditi nešto na tom polju. Mislim da ću za to imati podršku Gradskog vijeća.

Stjepanu Kljuiću, koji je također bio kandidat za gradonačelnika Sarajeva, zamjerana je njegova ratna prošlost. Vi ste također bili član ratnog Predsjedništva BiH. Je li to može biti otežavajući faktor u izgradnji novih mostova?

Komšić: Mi znamo da te optužbe nemaju pokrića, da on nije raspirivao strasti, nije raspirivao rat – on je nastojao da ga zaustavi, kao i većina nas koji smo radili.

Sljedeće, 2014. godine biće obilježeno 100 godina od atentata na Franza Ferdinanda u Sarajevu. Glavni grad BiH biće u žiži svjetske javnosti. A  2017. godine dolaze nam Olimpijske igre mladih. Dosta toga je pred vama.

Komšić: Gradska vlada, na čelu sa gospodinom Behmenom, je započela  neke projekte i mi ćemo to nastaviti. Nažalost, obilježavamo nešto što je bilo jedna od najvećih tragedija našeg svijeta, ali i to je prilika da se prezentira grad Sarajevo kao domaćin tog obilježavanja. Mi ćemo to iskoristiti za promociju grada i gledati da nekako iskoristimo i za neke projekte na kojima ćemo raditi.

Dekan ste Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Što će biti sa tom funkcijom?

Komšić: Znam samo da ću ostati profesor, da to nije ni u kakvoj koliziji jedno s drugim. A ovo ostalo ćemo vidjeti – zavisi kako Zakon o visokom obrazovanju tretira tu stvar.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close