Kultura

Institut za historiju Sarajevo nastavlja sa naučnim projektima iako se umalo našao na ulici

Uprkos tome što se nedavno umalo “našao na ulici”, Institut za historiju Sarajevo nastavit će i ove godine rad na naučnim projektima, a možda će postati jedina naučna istitucija u državi u kojoj će svi naučni saradnici biti doktori nauka

Naime, deložacija Instituta za historiju, iz inače neuvjetnih prostorija u Alipašinoj ulici u Sarajevu čiji je vlasnik Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, izbjegnuta je u posljednji trenutak nakon što je Vlada Kantona Sarajevo postigla dogovor sa Sindikatom o šestomjesečnom plaćanju zakupnine.

Direktor Instituta Husnija Kamberović u razgovoru za Fenu kaže da je najbolje i dugoročno rješenje za Institut izgradnja zgrade u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

“Znamo da je to daleki cilj, ali tome treba težiti. No, moramo vidjeti i šta je to rješenje do izgradnje Kampusa. Realnim se čini da se neki od postojećih objekata u Kampusu adaptira za potrebe Instituta, i tu moramo zajedno djelovati svi: Institut, Univerzitet i Vlada Kantona Sarajevo koja bi trebala izdvojiti sredstva za tu namjenu”, kaže Kamberović.

Misli da se to mora raditi odmah, jer vrijeme jako brzo prolazi.

“Prije nekoliko dana smo svi govori da imamo šest mjeseci da to riješimo, a danas moramo postati svjesni da je to već tek nešto više od pet mjeseci. Ubrzo će i to proći i ne smijemo dopusti da u ljeto budemo u istoj poziciji u kojoj se nalazimo sada. Moram biti optimista, iako sam svjestan brojnih poteškoća s kojima ćemo se suočavati”, rekao je on.

U međuvremenu, Institut nastavljamo raditi na naučnim projektima.

“U ovoj godini računamo da će osam magistara završiti i odbraniti svoje doktorske disertacije i time ćemo postati, vjerovatno, jedina naučna institutucija u BiH u kojoj će gotovo svi saradnici biti doktori nauka. Osim toga, objaviti ćemo niz novih knjiga, kao i neke ranije objavljene knjige koje su imale i još uvijek imaju utjecaja na razvoj historijske nauke i naše razumijevanje prošlosti”, kazao je Kamberović.

Jedna od nedavnih publikacija kojim se može pohvaliti Institut za istoriju je i zbornik radova “Osmansko osvajanje Bosanske kraljevine”, koji je nastao rezultat naučnog skupa posvećenog 550. godišnjici osmanskog osvajanja Bosne. Cilj je bio da se na jednom mjestu sumiraju dosadašnja saznanja o osmanskom osvajanju srednjovjekovne Bosanske kraljevine te ocijeniti značenje tog osvajanja u dužem historijskom trajanju.

“Osnovno obilježje svih radova koje objavljujemo je smiren naučni pristup, bez ikakvih mitoloških i političkih primjesa, prisutnih u dijelu historiografije, ne samo u BiH, nego i njenom okruženju”, navedeno je u predgovoru ove knjige.

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close