Inovatori iz BiH u Parizu osvojili 10 medalja

Stručni žiri Ministarstva poljoprivrede i šuma Francuske dodijelio je srebrenu medalju banjalučkom inovatoru Zdravku Bosniću za “Turbinu s lopaticama na beskonačnoj traci” na sinoćnjoj svečanosti proglašenja laureata 112. međunarodnog salona inovacija “Concours Lépine” u Parizu.

(fena)

Za istu inovaciju organizator je Bosnića nagradio zlatnom medaljom.

Turbina ima konture tenkovske gusjenice te je polovina lopatica pod stalnim poticajem vodotoka, što omogućava višestruko veću iskorištenost kinetičkog potencijala vode nego kod kružnih turbina. Ono što je opredijelilo francusko ministarstvo poljoprivrede da nagradi Bosnića je konstrukcijska adaptabilnost turbine, koja se može upotrijebiti za navodnjavanje obradivog tla u ravnici, jer turbina ima najveću iskorištenost upravo na sporim ravničarskim rijekama.

Zlatnu medalju dobili su veterinari Sanel Alagić i Mevlin Hadžiosmanović, za “Sondu za pročišćavanje jednjaka preživača”.

Od tri srebrene medalje, jedna je pripala Belminu Selimbegoviću, učeniku završnog razreda sarajevske Srednje elektrotehničke škole, za “Nezapaljivu kantu za otpatke” te Muhamedu i Senadu Tafro za “Sistem zemlja-zrak za gašenje šumskih požara”.

Sašenko Sadiković iz Ljubuškog dobio je također srebro za “Trenutačno blokiranje erupcije goriva iz fosilnih nalazišta”. Sadiković je nagrađen i bronzanom medaljom za “Uređaj za punjenje mobitela disanjem”.

Udruženje francuskih inovatora i fabrikanata, osnovano 1901. i jedno od najstarijih na svijetu, dodijelilo je medalje Borku Babalju (Nosač naočala bez drški i okvira) i Vladimiru Samardžiću (Kockice za učenje slova i brojki predškolske djece) te Džemalu Muftiću (Alat i metode produžavanja zubnih kanala) i Senadu Šećerbegoviću (Lični ski-lift), saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close