-TopSLIDEBiHPrivreda

Informacija o zamjeni fiskalnih sistema u Federacija BiH

Postupajući po zaključku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 12.10.2021. godine, Federalno ministarstvo finansija je pripremilo, a Vlada Federacije BiH se upoznala s Informacijom o Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH.

Informacija će biti dostavljena Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, prenosi Fena.

U informaciji je, uz ostalo, navedeno da trenutno postoje dvije vrste poslovnih subjekata: oni koji izvršavaju svoje zakonske obveze i uredno evidentiraju promet, kao i oni koji različitim oblicima manipulacija izbjegavaju ovu obavezu.

– Poslovni subjekti koji uredno evidentiraju promet su u neravnopravnom ekonomskom položaju u odnosu na one koji to ne čine. Subjekti iz druge kategorije imaju manje troškove poslovanja, samim tim i manje cijene proizvoda i usluga, čime postaju konkurentniji na tržištu i ugrožavaju rad ostalih obaveznika – saopćila je Vlada FBiH. 

S ciljem sprečavanja daljeg odliva sredstava iz budžeta Federacije BiH, Federalno ministarstvo finansija je, u okvirima odredbi trenutno važećeg Zakona o fiskalnim sistemima, poduzelo niz mjera usmjerenih ka unapređenju sistema fiskalizacije i fiskalnih uređaja u Federaciji BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na tehničko-tehnološka i poboljšanja u oblasti informacijskih tehnologija.

S obzirom na to da nije moguće implementirati softversku fiskalizaciju u narednih, prema procijeni, sigurno pet godina, a postojeći uređaji su zastarjeli i ne prate tehnološko-tehnička unapređenja na tržištu, predloženi su uređaji koji predstavljaju kombinirani model hardversko-softverskih rješenja.

Jedan od ciljeva jeste osigurati pravičan poreski sistem. To prvenstveno zahtijeva, između ostalog, poduzimanje snažnijih mjera protiv poreskih utaja i poreskih prevara. Cilj je osigurati poštenu konkurenciju i uslove rada, bez tolerancije rada na crno i poreskih utaja.

Kao prednost novih rješenja navedeno je evidentiranje svakog pojedinačnog fiskalnog računa u Poreski upravi Federacije BiH u momentu kada je izdan, što predstavlja značajan pokazatelj za inspektore prilikom kontrole.

Također, riječ je o prijenosu podataka o ostvarenom prometu koji je moguće vršiti i putem interneta, 3G mreže ili naprednije tehnologije, dok je do sada bila zastupljena 2G mreža odnosno GPRS. Novi fiskalni uređaji podržavaju obje ove mogućnosti. Ovi sistemi proizvode fiskalne račune koji sadrže tzv. QR kod, a koji je jedinstven za svaki fiskalni račun i nije ga moguće reproducirati, a služi i kao „put“ za provjeru od strane građana da li je njihov račun dostavljen na server Poreske uprave.

Povećan je i nivo sigurnosti zaštite podatka prilikom prijenosa između fiskalnih uređaja i servera Poreske uprave putem naprednih modela kriptiranja i dekriptiranja podataka.

Kako se navodi u Informaciji, Pravilnikom o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH predviđeno je da oni budu zamijenjeni u roku od tri godine, u ovisnosti od starosti/trošnosti postojećih.

(Preporod.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close