Javne ličnostiM plus

In Memoriam: Ahmet Handžija

Ahmet Handžija, predsjednik Skupštine općine Visoko

Ahmet Handžija, sin Avde i Atife (Avdagić), rođen je 01.12.1936. godine u visočkoj radničkoj porodici. U ranom djetinjstvu ostao je bez oca. Osnovnu školu i tadašnju malu maturu završio je u Visokom. Ekonomsku školu i Ekonomski fakultet završio je na Univerzitetu u Sarajevu.

Profesionalnu karijeru započeo je u TP “Velepromet”,obavljajući rukovodeće poslove uključujući i mjesto generalnog direktora. Dužnost predsjednika Skupštine opštine Visoko obavlja od aprila 1978. do aprila 1982. godine.

U periodu njegovog mandata izgrađeni su objekti ambulante na Bucima, obdaništa u Prijekom,zgrada Privredne banke i uprave “Veleprometa”, Planinarski dom u Goranima, pekara “Klas”. Započela je izgradnja Srednjoškolskog centra i Zanatskog centra “Sebilj”. Napravljen je novi betonski most na Bucima, sportski tereni u Luci.

Bio je dugogodišnji član Privredne komore sarajevske regije, a tokom agresije 1992-1995 radio je u svojstvu opunomoćenika ministra za privredu Sarajevskog okruga za područje van opkoljenog Sarajeva. Za svoj rad dobio je više priznanja, od kojih se izdvaja Sedmoaprilska nagrada grada Visokog i Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom. Umro je kao penzioner, 08.06.2007. godine.

Izvor: Zavičajni muzej Visoko (Načelnici općine Visoko 1945-2016)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close