LifestyleZdravlje

Imunoterapija novi lijek protiv raka

Naučnici tvrde da su postigli izvanredan uspjeh modifikujući ćelije imunog sistema da se bore protiv raka krvi u prvim kliničkim ispitivanjima.

Među nekoliko desetina pacijenata kojima su ljekari predviđali svega nekoliko mjeseci života, eksperimentalni tretmani uz pomoć T-ćelija dali su izuzetne rezultate, prenosi B92.

T-ćelije

U jednoj studiji je čak 94 posto učesnika sa akutnom limfoblastičnom leukemijom primijećen potpuni nestanak simptoma, a uspješnim se smatra i liječenje 80 posto pacijenata sa nekim drugim oblikom raka krvi, od kojih je više od polovine u potpunoj remisiji.

Govoreći na godišnjem sastanku Američkog društva za napredak u nauci, istraživač Stanley Riddell kaže da je riječ o progresu bez presedana.

Ljekari su u terapiji uklanjali imune ćelije pacijenta i obilježili ih molekulima “receptorima” koji uništavaju određene tipove raka, na isti način na koji druge T-ćelije uništavaju virus gripa ili druge infekcije. Zatim su ih ponovo ubrizgali u tijelo.

“Ispitanici su nam bili ljudi kod kojih ni jedna druga terapija nije davala rezultate. Većini njih je predviđano da će živjeti svega još dva do pet mjeseci, prije nego što su dobili terapiju”, kaže Ridel.

Testovi su do sada korišteni samo za određene vrste raka krvi, ali stručnjaci kažu da još treba da rade na tretmanu za tumore čvrstih tkiva, kao i da prate pacijente koji su u remisiji.

Stručnjaci se nadaju ne samo da će ovaj tretman predstavljati lijek za rak, nego i da će moći da “programiraju” T-ćelije tako da uništavaju kancer prije nego što i počne da raste.

Uništavanje simptoma

Od 35 pacijenata koji su obuhvaćeni ovom prvom fazom istraživanja, 94 posto je ušlo u remisiju, ali istraživači podvlače da bi simptomi ipak mogli ponovo da se jave. Više od 40 pacijenata sa limfomom je također dobilo tretman, a u remisiji je više od 50 posto njih.

U grupi oboljelih od ne-Hodgkinov limfoma postojali su dokazi o uništavanju svih simptoma raka u više od 80 slučajeva.

“Kao i kemoterapija i radioterapija, ovo neće biti odgovor za sve oboljele”, kaže Riddell, ali dodaje: “Mislim da je imunoterapija konačno zaslužila da se smatra terapijom protiv raka”.

Rad o ovom istraživanju trenutno je pod provjerom i čeka objavu u stručnim časopisima.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close