Imamović: O autentičnoj bošnjačkoj historiji počelo se javno govoriti tek od ‘95.!

Bosna i Hercegovina ima izuzetno bogatu i vrijednu historijsku prošlost, izuzetne historijske ličnosti i važne događaje. Nažalost, oni su tokom svih proteklih godina zanemarivani i potiskivani zbog političkih okolnosti u kojima se BiH nalazila, kazao je za novinsku agenciju Patria (NAP) bosanskohercegovački historičar Enver Imamović.

I danas, kada je BiH ponovo nezavisna, kaže Imamović, historija Bošnjaka se sporo izučava i publikuje zbog teške ekonomske situacije u zemlji, no sve to je skupa je mnogo bolje nego ranije.

Ovih dana u BiH obilježava se nekoliko važnih datuma iz bogate historije zemlje. Tu su, prije svega, godišnjice smrti dvije važne historijske ličnosti: smrt Husein-kapetana Gradaščevića 17. avgusta 1834. i smrt Mula Mustafe Bašeskije koji je umro 18. avgusta 1809. godine, piše NAP.

Gradaščević je prvi kapetan koji je više od svega želio autonomiju Bosne u 19. stoljeću, a drugi je hroničar čije podatke o Sarajevu u BiH iz 18. stoljeća i danas mnogi koriste kao najvalidnije podatke tog vremena.

Ugledni historičar Imamović smatra da se na važnost ovih i sličnih likova počelo ukazivati u pravom smislu tek nakon 1995. godine, a sve do tada prava bošnjačka historija je marginalizirana.

– Kako je koja vlast dolazila, tako je naturala svoju politiku, a urušavala prethodnu. Kada je bila hegemonija Srbije, onda se isključivo naturala srpska prošlost, srpski bojevi, kosovski boj…, a zanemarivala se bošnjačka historija. Kao, mi smo bili Turci, a Turci su opasnost i tako dalje – objašnjava profesor Imamović.

– Isto je bilo i za vrijeme Pavelićeve NDH. Sve je bilo podređeno Hrvatskoj. Onda, nakon Drugog svjetskog rata, da bi se neutralizirali nacionalizmi, išlo se na ukupno negiranje prošlosti BiH. U bh. školama se više izučavala prošlost Srbije i Hrvatske nego Bosne i Hercegovine – podsjeća Imamović. Srećom, dodaje, to vrijeme je prošlo i prošlost Bošnjaka sada se počinje izučavati i publikovati u mnogo boljem kapacitetu, piše NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close