Ima li opasnog herbicida u hrani koju jedemo?

Međunarodno istraživanje provedeno u 18 zemalja Evrope otkrilo je kod skoro polovine testiranih ispitanika prisutnost u organizmu toksičnog herbicida glifosata. Prema mnogim studijama, glifosat ima izrazito negativan učinak na ljudsko zdravlje. Izaziva bolesti poput raka te endokrine i genetske poremećaje.

Herbicidi na bazi glifosata su, zapravo, usko povezani s genetski modificiranim (GMO) usjevima, koji su dizajnirani na način da mogu podnijeti mnogo veće koncentracije i toksičnost koja dolazi usljed upotrebe takvih herbicida.

Zemlje našeg regiona uveliko ispituju nalazi li se ovaj opasni herbicid i u domaćim usjevima. Oni koji se zalažu za zdravu ishranu strogo su protiv GMO-a, tvrdeći da iza svega stoje velike kompanije. Drugi, opet, zagovaraju njegovu upotrebu, a ljekari se ne žele izjašnjavati.

Genetičari naglašavaju činjenicu da se bez GMO-a ne bi mogli prehraniti milioni ljudi, a najčešće se genetski modificiraju pšenica, soja, riža, paradajz…

Na području Evropske unije trenutno je 14 genetski modificiranih kultura otpornih na glifosat u postupku traženja odobrenja za sadnju. Uprkos nedostatku kompletne kontrole zbog otvorenih granica, do sada je većina evropskih zemalja uspješno odolijevala sadnji GMO usjeva, no pritisci enormno moćnih proizvođača sve su veći.

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH kazali su nam da se radi o istraživanju „Human contamination by glyphosate, Friends of the Earth Europe“ iz juna 2013. godine, ali oni ističu da u zaključcima ovog istraživanja stoji kako „dokazi sugeriraju da značajan dio populacije može imati glifosate u tijelu, ali da nije jasno odakle potječu“.

– U skladu s važećim propisima u BiH, odobravanju stavljanja na tržište određene genetski modificirane organizme u hrani predstoji veoma zahtjevna procedura dokazivanja da proizvod ne šteti potrošačima. U protivnom, GMO hrana ne može biti prisutna na bh. tržištu. Ali, mi do sada nismo zaprimili nijedan zahtjev za stavljanje genetski modificirane hrane na naše tržište – naglasio je Sejad Mačkić, direktor Agencije.

On dalje pojašnjava da su za službene kontrole hrane prilikom uvoza nadležni entitetski i inspekcijski organi Brčko Distrikta.

– Radi zaštite zdravlja potrošača, Agencija je u saradnji s nadležnim organima uložila velike napore na uređenju sistema kontrole genetski modificiranih organizama u hrani. Tako smo u sklopu ARDP projekta Svjetske banke osigurali 300.000 KM za nabavku sofisticirane laboratorijske opreme koja je dodijeljena Federalnom zavodu za poljoprivredu Sarajevo te Poljoprivrednom institutu RS – dodao je Mačkić.

Svjetski stručnjaci upozoravaju da su testovi koji su provedeni na miševima koji su jeli GMO hranu pokazali užasne posljedice i to alergiju, povećanu dlakavost, kancer, sterilitet te veći mortalitet.

Čak 50 posto zemalja Evropske unije zabranilo je proizvodnju i upotrebu GMO-a. Od 159 članica Svjetske trgovinske organizacije, samo je 40 dozvolilo promet GMO-a.
avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close