Kolumne

Ilija Šagolj: Legla korupcije su sami vrhovi političkih stranaka!

Svjedoci smo svakodnevnih afera visokorangiranih dužnosnika vezano za korupciju i kriminal kroz zloupotrebu službenih položaja ili ovlasti koji, umjesto da štite društveni interes, sve podvrgavaju osobnom.

Iako je društvena imovina tranzicijskom privatizacijom već davno opljačkana i uništena , nakon toga se prešlo na pljačku raznim drugim makinacijama.

Piše: Ilija Šagolj

Unatoč činjenici što su odgovorni na društvenim položajima itekako privilegirani uz ogromne društvene beneficije koje su sebi zakonski osigurali, ni to im nije dosta, te poput kleptomana posežu za zgrtanjem bogatstva na kriminalan način. Stiče se dojam da je na djelu sveopći korupcijski udar na državu koja živi od međunarodnih donacija i dotacija, te kredita MMF.
Iako spadam u red onih koji optimistično, u svakom problemu pokušavaju naći rješenje,  za razliku od pesimista, koji u svakom rješenju vide probleme, već dulje se vrijeme pitam,koliko je danas uopće realno biti optimista u BiH, u kojoj je, stiče se dojam, društvena privilegija biti protiv rješenja.

I ne samo što se problemi ne rješavaju nego se i novi proizvode. Nagomilali su se do te mjere da više i onim dobronamjernim nije jasno kojim redosljedom pristupiti njihovom rješavanju. Iako je rješen problem oko iznalaženja financijskih sredstava za popis stanovništva i isti obavljen, javio se problem oko utvrđivanja kriterija za objavu rezultata tog istog popisa. Ako se objavi, kulminirat će još veći problemi na relaciji Republika Srpska – Federacija BiH, naročito između bošnjačkog i srpskog rukovodstva, a ukoliko se ne objavi, ne samo što nećemo znati koliko nas ima u BiH, već će uzalud biti bačeni i milijuni oko obavljanja tih aktivnosti.

Ustvari, mi odavno ne znamo koliko nas ima i gdje se sve nalazimo, osim što smo razasuti po svim dijelovima zemaljske kugle, jer se od samog popisa, dakle, od prije dvije godine, iz BiH iselilo preko osamdeset tisuća ljudi. Trend iseljavanja ne jenjava već se, nažalost , intenzivira, a izgleda, da to odgovorne ne zabrinjava. Važno je da će ostati njihovi i dati im glas na predstojećim lokalnim izborima, kako bi nastavili bezbrižno vladati, a što prostori i domovi bh građana svakim danom ostaju pusti, nikoga nije briga. Tko je kriv što je to tako i kako taj problem uopće rješiti? Pa odgovorni su oni koji su stvarno za to odgovorni, nositelji izvršne i zakonodavne vlasti koji redovito primaju enormno visoke plaće i koriste i druge beneficije.

Ključni problem kaotičnom stanju u BiH je što su zakonodavne i izvršne vlasti na svim razinama, od općina, županija, entiteta i na državnoj razini postale puki izvršitelji lidera svojih političkih stranaka. Sve su prilike da ministri i parlamentarci najčešće nemaju hrabrosti služiti se svojim razumom. Ustvari, sve više sam uvjeren da oni polaze od pravila ‘pokoriti se ili biti žrtva’ i naravno, vidimo da su izabrali pokornost. Obzirom na konstelaciju odnosa u našeme društvu,  vjerujem da bi se sve sjednice vlada i parlamenata na svim razinama mogle obavljati telefonski, jer skoro bez imalo kreativnosti ministri i parlamentarci slijepo slijede stavove svoje političke partije. Dakle, važno je samo da se dogovore politički lideri da bi došlo do usvajanja nekog dokumenta. Primjera radi, bez obzira što je Velimir Jukić, direktor  Agencije za statistiku, kako tvrde mjerodavni,  zakonito donio odluku o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH, ovih su dana na sceni jaki manevarski potezi po tom pitanju na relaciji Dragan Čović i Mladen Ivanić – članovi Predsjedništva BiH, a  dakako, i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i uvjeren sam da će glavnu riječ o tome dati politika.

Taman kad smo pomislili da se i u Mostaru nazire rješenje oko predstojećih lokalnih izbora u BiH, budući je u tom Gradu potekla inicijativa i od predstavnika srpskog naroda na rješavanju tog pitanja, ubrzo je i ta ideja ugušena. Budući da su, kako javljaju mediji, srpski predstavnici tražili potporu svom prijedlogu od Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, kako bi novim pravilima i oni bili jednakopravni sa hrvatskim i bošnjačkim žiteljima, uslijedilo je neočekivano iznenađenje. Nakon očekujuće potpore po tom pitanju, uslijedio je šok. Naime, Dodik im je odgovorio da sve što žele, imaju u RS i da od njihovog zahtjeva nema ništa jer, sve što bi Srbi dobili u Mostaru, to bi Bošnjaci tražili u Banja Luci, što ne dolazi u obzir.  Nije li ovim sve kazano.? Bi li bilo koji komentar po ovom pitanju bio bi suvišan.? No, ipak se pitam: Zašto Srbi u Mostaru i Bošnjaci, a naravno i Hrvati i drugi u Banja Luci, zapravo, svi narodi i građani na čitavom bh području ne bi imali ista prava? Pa stvarno se pitam tko bi normalan mogao biti sretan ako u određenoj društvenoj sredini uživa veća prava od drugih, samo zato što je druge vjere ili nacije?

Uz političke sukobe i kriminalu se u ovoj zemlji ne nazire kraj. Umjesto mjera štednje i natjecanja u idejama oko ekonomsko- scijalnog ozdravljena, naši se dužnosnici natječu u rastrošnosti i luksuzu, pa čak i u tome tko će voziti skpocjeniji i luksuzno opremljeniji službeni automobil. Njihova nedjela svakodnevno izlaze na vidjelo. Riječ je o eklatantnom primjeru grijeha struktura. Navest ću samo nekoliko aktualnih primjera.  Bez bilo kakve tendecioznosti na um mi pade mladi, nekad perspektivni kadar SDP-a, od kojeg se najmanje očekivalo da će upasti u kriminalne vode.

Nažalost, riječ je o Hamdiji Lipovači, bivšem načelniku općine Bihać, a potom premijeru Unsko-sanske županije, osumnjičeniku  za kriminal, zbog čega je izvjesno vrijeme odležao u zatvorskoj ćeliji i protiv kojeg se vodi sudski proces, a ovih je dana pokrenut i drugi, i sve su prilike da je dobio i svoga nasljednika u kriminalu u općini Bihać.

Naime, Emdžad Galijašević, aktualni načelnik općine Bihać, osumnjičen je i pritvoren ovih dana zbog sumnje u primanje mita.

Jerko Ivanković Lijanović, bivši federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH ovih dana je, nakon šestomjesečnog pritvora,  uz veleike restriktivne mjere, pušten da se brani sa slobode, po optužbi za zloupotrebu ovlasti.

Dušan Gavran, bivši direktor Centra za uklanjanje mina u BiH (BHMAC-a), umjesto da je, što mu je u opisu poslova, razminirao područja BiH u ratu zasutim minama, ‘minirao’ je društvena sredstva i osuđen na deset mjeseci zatvora.

Siniša Macan, bivši direktor za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) uhićen je ovih dana zbog zloupotrebe službenog položaja, ustvari zbog potpisivanje štetnih ugovora vrijednih preko stotinu tisuća KM.

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za neizravno oporezivanje, prije dvije godine je uhićen zbog zloupotrebe službenog položaja i nakon izvjesnog vremena pušten da se brani sa slobode. Utvrđeno je da raspolaže ogromnom imovinom, šest stanova, nekoliko poslovnih prostora i drugim nekretninama. U svome je iskazu prozivao istaknute političke dužnosnike, ali je, sve su prilike, sudski proces protiv njega u nekoj fazi mirovanja.

Ovo su samo neki od primjera nasrtaja na društvenu imovinu i zloupotrebu položaja koji im je bio povjeren. Svi oni su bili kadrovi nekih političkih partija. Kao što je poznato, itekako su koristili, zapravo prekoračili i zloupotrijebili društvene ovlasti, ne vodeći računa o društvenoj odgovornosti. Ima li kraja političkom nesuglasju i korupcijskim udarima u državi BiH?

iskorak.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close