IDIOTIZAM: ‘Zabrinutog’ Špirića – ‘Bošnjaci imaju koncept osvete, stvaraju šerijatske državice’

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da su Srbi i Hrvati, bez obzira na sve što se događalo, spremniji na pomirenje od Bošnjaka, jer je njihov koncept ravnopravnih elemenata koncept osvete, a ne ravnopravne države.

“Ono čega se ja bojim jeste da ni Srbi, ni Hrvati nisu svjesni promjene mentaliteta Bošnjaka u radikalnom smislu”, rekao je Špirić, ističući da to treba biti zvono za razgovor, jer nije u interesu nikoga, pa ni Bošnjaka.

Preko svojih radikalnih organizacija, navodi Špirić, oni će biti u svakoj instituciji sistema, pokušavajući stvarati “embrione svojih šerijatskih državica”.

“Sutra će, naprimjer, reći da `nije dobar musliman` ni Suljo, ni Fahro, ni Zlatko, već neki `Abu Hamza`. I kada dobije 25 odsto glasova htjeće biti ministar odbrane. Hrvati i Srbi će se protiviti, a onda će ovi iz međunarodne zajednice reći da je to volja birača. Mi čekamo tu volju naroda, a nismo svjesni kako se BiH mijenja iznutra. To će biti najveća opasnost za buduće procese integracija u BiH”, kazao je Špirić, prenosi Srna.

Špirić je istakao da je protiv svakog radikalizma, i srpskog i hrvatskog, ali da smatra da je ovaj dobro etabliran.

“Mislim da to i međunarodne adrese znaju. Postoji veliki broj Bošnjaka koji nisu saglasni s tim, ali progutaće ih ta priča, a to nije intres ni Srba ni Hrvata”, istakao je on.

Kada pričate o tome sa međunarodnim zvaničnicima, kaže Špirić, reći će vam da nije tako, ali kada prave svoju analitiku onda će vam u Evropi reći da bi to mogla biti prepreka da se BiH kreće ubrzano prema EU.

“Međunarodna zajednica pere dio svog `prljavog obraza` kroz rat u BiH, kroz Bošnjake i bošnjačku politiku. Da bi se borili protiv toga, oni će morati razotkriti i njih i u tome je problem”, pojasnio je on.

Špirić je ocijenio da još ne postoji dovoljna politička zrelost kod Bošnjaka da se ozbiljno uhvate u koštac sa ratnim zločinima, terorizmom i organizovanim kriminalom.

(Bportal.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close