Veliki interes stručne dijaspore za uključivanje u razvojne procese u BIH

Postoji veliki interes i spremnost visokokvalificiranih i uspješnih građana bh. porijekala u dijaspori za povratkom i uključivanjem u razvojne procese u domovini, ali je na ovom planu neophodno učešće svih nivoa vlasti u BiH – rekla je u razgovoru za Fenu pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH u Sektoru za iseljeništvo Ruzmira Tihić-Kadrić.  Napominje kako Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, u okviru svoje nadležnosti za kreiranje politike ka iseljeništvu, ima stalni uvid u brojne primjere ogromnog potencijala visokokvalificiranih osoba porijeklom iz BiH koje rade u razvijenim zemljama širom svijeta. Preporuke Evropske unije idu u pravcu vezivanja migracije i razvoja zemalja porijekla te naše strateško i programsko opredjeljenje također ide u tom pravcu. Zadnjih godina se krenulo s procesima uključivanja dijaspore u razvojne procese u BiH, ali to još nije u skladu sa stvarnim mogućnostima. Ipak, krenulo se s mrtve tačke”, ustvrdila je Tihić-Kadrić.

Dodaje kako će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH svim zainteresiranim institucijama pružiti podršku u njihovim kontaktima s dijasporom i nastojanjima da vežu dijasporu s razvojem BiH. Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti radi na prikupljanju podataka i uspostavi saradnje sa iseljenim građanima BiH u svijetu, kako s organizacijama, tako i s pojedincima u iseljeništvu. Prikupljaju se također podaci o uspješnim građanima u svijetu, doktorima nauka, poslovnim ljudima, poduzetnicima, stručnjacima. Objavljeno je nekoliko publikacija u ovoj oblasti, a u pripremi je i “Poslovni imenik dijaspore“.

“Cilj je da ukažemo na ogromne resurse koje BiH ima u svojoj dijaspori i potaknemo nadležne institucije svih nivoa vlasti na saradnju s ovim ljudima kako bi se oni uključili u razvojne procese u BiH”, naglasila je Tihić-Kadrić. Ističe da je kroz stalne kontakte s građanima BiH u dijaspori evidentno da postoji spremnost na saradnju i za njihov doprinos razvoju BiH, a njima je “jako stalo da taj poziv stigne od institucija BiH”.

“Naša dijaspora je još uvijek dosta dobro vezana za domovinu, za što postoji više pokazatelja, od novčanih doznaka, spremnosti na saradnju, čestih posjeta BiH”, napominje Tihić-Kadrić. Kaže da je najveći interes dijaspore da pomaže svoju prijeratnu lokalnu zajednicu te je resorno ministarstvo u skladu sa programskim opredjeljenjem izradilo projekt “Migracija za razvoj lokalne zajednica“.  Projekt je odobren i njegov cilj je uključivanje resursa dijaspore u razvoj lokalnih zajednica u BiH.

BiH je na drugom mjestu u Evropi po opsegu emigracije u odnosu na ukupan broj stanovnika s 1.471.594 emigranata, što čini 38,9 posto ukupne populacije BiH. Uz to, sa stopom emigracije visokoobrazovanog stanovništva od 23,9 posto, BiH također zauzima jedno od vodećih mjesta u Evropi i svijetu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close