Ideja Slavenske Unije kao pandan EU

Uskoro bi mogla biti formirana slavenska unija pod nazivom “Liga slavenskih zemalja”, a koju bi činile Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Hrvatska, Srbija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Poljska, Češka i Slovačka, a kao pandan Europskoj Uniji, pišu Nezavisne

Analitičar armenskoh dnevnika “Erkramas” Igor Muradžan izjavio je kako se trenutno traži “zajednički jezik” Srbije i Bugarske i poveuzivanje njihovih interesa – objavili su danas skopski elektronski mediji.

Na tim sastancima razgovarano je i o uniji između Srbije, Bugarske i Grčke, kojoj bi se kasnije pridružile Makedonija, Crna Gora i Cipar, a zatim Hrvatska i Slovenija.

Makedonski i bugarski ministri su, navodono, već dobili ponude da se uključe u projekt u svim sferama. Slično pokušavaju i druge zemlje u regiji.

Prema skopskim medijima, serija projekata, ali i ponuda sa jakom financijskom podrškom uzdrmali su američku dominaciju na Balkanu.

Kao primjeri navode se plinovod “Južni tok”, neodoljiva ruska ponuda za kupovinu grčkih državnih kompanija koje će biti privatizirane, odlični odnosi Moskve i Ankare.

Stručnjaci su, pak, podijeljeni u odnosu na mogući ruski utjecaj.

Bivši savjetnik makedonskih predsjednika Borisa Trajkovskog i Branka Crvenkovskog, a sada sveučilišni profesor Stevo Pendarovski, smatra kako je nasuprot prilično raširenom mitu o ruskom ulasku na Balkan, politička dimenzija marginalizirana.

“U proteklih 20 godina Moskva nikada nije balkanskim državama ponudila neku euroazijsku regionalnu organizaciju gdje je učlanjena kao alternativu EU i NATO-u”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, jedina preostala komponenta globalne ruske moći – energija, u potpunosti određuje profil njenog vanjskog nastupa.

“Na primjer, projekt “Južni tok” nema cilj repozicioniranja neke od balkanskih država u rusku sferu interesa, već potkopavanja europskog projekta “Nabucco” kao moguću alternativu ruskih energetskih koridora ka Europi”, dodao je Pendarovski.

Prema Pendarovskom, i mogući ulazak u grčku plinsku kompaniju nema političku konotaciju, isto kao kada su Kinezi prije tri godine kupili dio luke u Pireju, te kako apsolutno nije moguće da Hrvatsku okrene ka Istoku, jer je Zagreb već siguran član Zapada.

“Rusija je jedino sa kupovinom NIS u Srbiji “naplatila” svoju podršku za Kosovo u Vijeću sigurnosti UN-a, ali stručnjaci kažu kako Moskva time ne želi načiniti od Srbije novu rusku provinciju, već preko Kosova zadržati globalnu relevantnost”, objasnio je Pendarovski.

(Dnevnik.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close