I vanbračni partneri bit će zakonski nasljednici

Prijedlog zakona o nasljeđivanju u FBiH neće značiti radikalnu promjenu u odnosu na Zakon o nasljeđivanju SRBiH iz 1973. godine koji je trenutno u primjeni, već usaglašavanje s ustavnim reformama, te izmjenama nekih propisa, saopćeno je poslije sjednice Vlade FBiH, javlja Patria.

Kako se navodi, novi zakonski tekst vodi računa o garanciji prava vlasništva i slobodi raspolaganja oporučnim i ugovornim putem (npr. uvođenjem instituta ugovora o nasljeđivanju, proširenjem kruga zakonskih nasljednika, kako bi se izbjeglo da zaostavština lako bude bez nasljednika te tako postane državno vlasništvo, ukidanjem ograničenja kod nasljeđivanja autorskih prava, itd.).

Također radi se na donošenju novog Porodičnog zakona kojim će se regulirati pravo jednakosti između bračne i vanbračne zajednice, što će značiti uvrštavanje vanbračnog partnera u krug zakonskih nasljednika, što do sada nije bilo dosljedno provedeno u nasljednom pravu u ranijem Porodičnom zakonu SRBiH iz 1979. godine.

Prijedlog zakona o nasljeđivanju u FBiH uključivao bi i materijalno nasljedno pravo i ostavinski postupak, a u cilju rasterećenja sudova, Prijedlog zakona predviđa povjeravanje nespornih ostavinskih predmeta notarima, a čime bi Federacija BiH ispunila svoje obveze iz usvojene Strategije razvoja sektora pravde u BiH.

Također, novim bi zakonom bila izvršena harmonizacija nasljednopravnih odnosa sa zemljama regiona, što predstavlja postupanje po pozitivnim europskim standardima u ovoj oblasti.

(nap.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close