BiHPolitika

I ljevica i desnica prijete blokadama!

SLIJEDI FINALE VELIKE KRIZE: I ljevica i desnica prijete blokadama!

Lider HDZ-a, Dragan Čović, ponovio je kako predstavnici Hrvatskog Narodnog sabora neće ući u vlast dok se ne izmjeni Izborni zakon sukladno presudi Ustavnog suda BiH, dok s druge strane, partije ljevice prijete da će blokirati uspostavu vlasti ukoliko CIK usvoji odluku odluku koja neće poštovati ustavne odredbe o minimalnoj zastupljenosti i korištenju popisa iz 1991. godine kao osnova za raspodjelu mandata.

 

-Ja vas uvjeravam da se u novu vlast, u jednom dijelu, nikada neće ući dok se ne promijeni Izborni zakon BiH sukladno odluci Ustavnog suda kako bi imali pravo da biramo svoje predstavnike u institucije koje su i po Ustavu institucije koje predstavljaju hrvatski narod. Bez HDZ BiH i HNS BiH ne može se promišljati budućnost BiH, decidirano je rekao Čović.

Lider HDZ BiH najavio je održavanje konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog Narodnog sabora BiH, kojeg će činiti svi novoizabrani hrvatski zastupnici na svim razinama zakonodavne vlasti, pri čemu će HNS krenuti u konstituiranje vlasti na razini kantona s hrvatskom većinom, kao što su to uradile i stranke ljevice, predvođene SDP-om BiH, u kantonima s bošnjačkom većinom.

Konstituiranja viših razina vlasti ovisi o promjeni izbornih pravila, pri čemu se koalicije okupljene oko HDZ-a i SDP-a spore čak i oko toga ko treba promijeniti izborna pravila – CIK ili Parlament BiH.

Iz SDP-a, DF-a i Naše stranke ranije su najavili da će blokirati sve procese u BiH ako CIK BIH donese neustavnu odluku po pitanju raspodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBIH, odnosno odluku koja neće poštovati ustavne odredbe o minimalnoj zastupljenosti i korištenju popisa iz 1991. godine kao osnova za raspodjelu mandata.

Ove tri stranke kao i njihovi ostali koalicioni partneri iz probosanskog bloka partija, ne pomišljaju izaći u susret Čoviću i u Parlamentu BiH usvojiti izmjene zakona u skladu sa zahtjevima HNS-a.

Pomenute tri stranke razmišljaju da u slučaju nepovoljne odluke CIK-a obustave sve razgovore o formiranju vlasti u BiH dok se neustavna odluka ne stavi van snage. Sasvim je izvjesno da će, ako CIK donese neustavnu odluku, posljednju riječ dati Ustavni sud BiH, a sve dok se to ne desi u potpunosti bi bilo blokirano formiranje vlasti u Federaciji BIH, ali i na državnoj razini.

Po svemu sudeći, ponovit će se kriza slična onoj nakon izbora 2010. godine, kada smo uspostavu vlasti čekali punih 17 mjeseci.

(S.B.)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close