I BiH ima svoju ‘zlatnu mladež’: Gdje su i šta rade djeca bh. političara?!

Djeca bh. političara, kako aktuelnih, tako i onih bivših, žive na visokoj nozi: ako ne studiraju u inostranstvu, onda se školuju na nekom od privatnih fakulteta u BiH; ako ne rade u državnoj službi, onda imaju svoje firme i voćnjake…

I Bosna i Hercegovina ima svoju ‘zlatnu mladež’. Djeca političara, kako aktuelnih, tako i onih bivših, žive na visokoj nozi: ako ne studiraju u inostranstvu, onda se školuju na nekom od privatnih fakulteta u BiH; ako ne rade u državnoj službi, onda imaju svoje firme i voćnjake… Vrlo je malo onih, pogotovo u federalnom dijelu naše države, koji svoje potomke nisu poslali što dalje od voljene im domovine.

Tako je jedna od dvije kćerke predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, Danijela, završila studij u Beču. Iako se njen otac nebrojeno puta stavljao u zaštitu Sveučilišta u Mostaru, koju je rado isticao kao jedinu visokoškolsku ustanovu na hrvatskom jeziku u BiH, kćerki je odlučio priuštiti ‘bečku školu’. Danijela se, ipak, nakon završenog fakulteta vratila u BiH, te danas živi u Mostaru.

Bivši lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić obje kćerke odškolovao je izvan BiH. Mlađa kćerka Lucija fakultet je završila u SAD-u za vrijeme izbjeglištva, dok se starija Spomenka skrasila u Belgiji.

Njegov, pak, nasljednik, Martin Raguž, otac je četvoro djece, a svoju najstariju kćerku je odlučio školovati na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, mada je jednom prilikom kazao da ne vidi ništa loše u tome ukoliko se opredijeli svoje obrazovanje nastaviti na nekom od univerziteta izvan BiH.

martin-raguz-s-porodicom

Ipak, Dodikovoj djeci prema poslovnim uspjesima malo ko se može približiti.

Sin Igor, koji je studirao na Fakultetu za ekonomiju i menadžment na uglednom Bocconi univerzitetu u Milanu, sada je suvlasnik preduzeća u vrijednosti od 2.625.095 KM!

igor-dodik

Njegova starija sestra, Gorica Dodik Tršić – koja je godinama tvrdila da je politika ne zanima, kao i da to nije ‘posao za ženu na ovim prostorima’ – obrela se u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske. Aktuelna premijerka RS, a tadašnja entitetska ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, nakon ekspresnog volontiranja kćerke stranačkog šefa, odmah je Goricu postavila za šeficu svog kabineta.

Tako je Gorica, nakon završene srednje Ekonomske škole u Banjoj Luci i fakulteta koji je završila na Kipru (smjer General Business Administration), 2011. godine ‘bez nepotizma’ dobila posao u državnoj službi, kako je to Cvijanović svojevremeno objasnila, jer je ‘pokazala najbolje sposobnosti’ među desetak mladih kandidata.

gorica-dodik-trisic-2

Dodajmo i to da je na mjesto šefa kabineta izabrana bez konkursa, a sve je, lično, pojasnila riječima ‘da nije na poziciji državnog službenika za koju je predviđeno raspisivanje oglasa”.

Međutim, svestrana Gorica tu ne staje – ona je i izuzetno uspješna biznismenka, šefica radija, vlasnica brojnih lokala i stanova…

Za razliku od Dodikovih potomaka, kćerke njegovog stranačkog kolege i člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića, fakultete su završile u BiH. I kći Ana i Borjana studije su završile u Banjoj Luci. Kćerka srpskog člana Predsjedništva BiH, Borjana Radmanović-Petrović, dugo je bila glavna i odgovorna urednica banjalučkih Nezavisnih novina, početkom ove godine promijenila je angažman i postala glavna i odgovorna urednica Glasa Srpske. Njenog sadašnjeg supruga Danila, Radmanović je neposredno nakon zaruka s Borjanom imenovao za svog savjetnika u Predsjedništvu.

borjana-radmanovic-petrovic

Slično je i sa djecom Sulejmana Tihića. Po uzoru na oca, jedan od njegovih sinova, Anvar, odlučio se za pravničku profesiju. Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu, zaposlio se u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Također, Tihićeva kćerka Azra studirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

anvar-tihic

Nikola Špirić, ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, sina Aleksandra je školovao u Banjaluci na Ekonomskom fakultetu, dok je kćerku Jovanu odlučio poslati na studij prava u Beč.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je, pak, sina poslao u London da bi završio studije finansija i bankarstva, gdje je poslije i ostao živjeti, dok je kćerka studirala kod kuće, u Banjaluci.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, odlučio je oboje djece školovati u BiH. Njegov sin Tibor studirao je na Komunikološkom fakultetu u Banjoj Luci, gradu u kojem se školuje i njegova kćerka Sonja.

Lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija ima troje djece. Najstarija, Dina, njegova je kćerka iz prvog braka koja živi i studira u Beogradu. Salko Zlatko i Asja Zara, sin i kćerka iz braka sa Aminom Lagumdžijom, trenutno se školuju u privatnim sarajevskim školama. Salko Zlatko pohađa Internacionalnu srednju školu u Sarajevu i iznimno je dobar matematičar. On je, naime, na 11. juniorskoj matematičkoj olimpijadi BiH, održanoj prošle godine, osvojio najviše bodova, te je BiH predstavljao i na 17. juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Antaliji u Turskoj.

amina-zlatko-i-salko-lagumdzija

Lider Saveza za bolju budućnost BiH i smijenjeni ministar državne sigurnosti, Fahrudin Radončić, ima tri sina: Isaka (koji je iz prvog braka), te Irhada i Farisa iz braka sa Azrom Radončić, od koje se razveo pred izbore 2012. godine.

irhad-radoncic

Iznimno je teško doći do bilo kakvih informacija o Radončićevim sinovima, osim da je Irhad u Sarajevu među svojom rajom poznat po ‘veselim’ zabavama koje organizira u očevoj (ili majčinoj?) Radon Plazi.

jasmina-izetbegovic

Bakir i Sebija Izetbegović imaju samo jednu kćer – Jasminu. Unuka prvog predsjednika BiH završila je Likovnu akademiju u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn, nakon čega je školovanje nastavila u Holandiji, završivši postdiplomski u Amsterdamu. Danas je vlasnica i direktorica marketinške agencije ‘Fabcat’.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close