BiHPrivreda

Hurtić: Nije trebalo ući u izmjene Zakona o porezu na dohodak

Izmjene Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o dobiti nemaju za cilj smanjenje opterećenja privrede nego reformu načina isplata plata kako bi ovaj važan segment praćenja bio uporediv sa zemljama EU i dalje. Učinjeni su značajni ustupci poslodavcima kako bi ove reforme imale tzv. neutralni efekat, pa se zbog toga ušlo u izmjene Zakona o dohotku. Po mom mišljenju to nije trebalo činiti, tj. trebamo zadržati jednostavan sistem oporezivanja sa po jednom poreskom stopom u primjeni jer se to pokazalo kao najbolji model.

Ovo je u intervjuu za Indikator.ba kazao Zlatko Hurtić, međunardni ekspert za razvojnu ekonomiju i vanjski ekspert za podršku Vladi FBiH.

Hurtić smatra da naše društvo u cjelini nije spremno za reforme. Prema njegovom mišljenju, ne postoji svijest o njihovoj potrebi, i javnost i oni koji kreiraju javno mnijenje su, nažalost, najveća prepreka reformama.

Hurtić je odgovarao i na pitanja koja se tiču ekonomskog rasta, usporavanja reformi u BiH, a iznio je svoje mišljenje o uvođenju poreza na dividende i štednju.

Međunarodne finansijske institucije, poput MMF-a i EBRD-a, smanjile su prognoze rasta BiH u ovoj godini na 2,5%, Svjetska banka je nešto optimističnija (2,8 posto), ali sve u svemu predviđa se usporavanje ekonomije nakon dvije godine ekonomskog rasta od po 3 posto. Smatrate li ove prognoze realnim, i kakav očekujete razvoj u 2018. godini s obzirom da je ona i izborna?

– Smatram da je projekcija usporavanja ekonomskog rasta zasnovana na realnim pokazeteljima i u uskoj je vezi sa nemogućnosti vlasti u BiH da usvoje Zakon o izmjenama i dopunama zakona o akcizama BiH. Uzimajući u obzir da je ovaj zakon bio dogovoren sa međunarodnim partnerima, prije svega MMF-om, očekivanja su bila da će omogućiti značajan rast javnog finansiranja kako bi se nadomjestio nedostatak privatnog prije svega kroz strane investicije. Stoga, nemogućnost realizacije značajnih kreditnih sredstava koje su u vezi sa izmjenama ovog zakona direktno utiče na smanjenje projekcija ekonomskog rasta. Međutim, i bez toga treba istaći da je ohrabrujuće da će BiH, nakon nekoliko godina negativnog rasta nastaviti sa pozitivnim stopama rasta što prije svega treba zahvaliti privatnom sektoru koji bilježi znake oporavka…

Cijeli intervju moći ćete pročitati u sedmičnoj PDF publikaciji Indikator.ba Plus koja izlazi 20. novembra…

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close