BiHPrivreda

Hrvić: Želimo biti među pet proizvođača prehrane u Jugoistočnoj Evropi

Vrijednost ukupne aktive AS Holdinga dostigla je iznos od pola milijarde KM, kazao je Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga u intervjuu za MCM.

Hrvić je rekao da su kapaciteti koje grupacija posjeduje preveliki za 3-4 miliona stanovnika, ali su premali za snažniji nastup na globalnom tržištu.

– Bosna i Hercegovina ne može potrošiti biskvita Tops koliko ga Agrokomerc može proizvesti. Nama je potreban izvoz, kazao je Hrvić odgovarajući na pitanje o ulasku grupacije na globalno tržište.

Kazao je da AS Holding vidi kao jednu od vodećih grupa u BiH.

– Želimo biti među pet proizvođača prehrane u Jugoistočnoj Evropi. Prije toga, sljedeća faza razvoja će podrazumijeviti da se Grupa podijeli na divizije, tj. strateško poslovna područja: hrana, logistika, tekstil, te ulazak u neka nova strateška područja. Tu su i nove ideje, nove akvizicije, ali o tome ćemo govoriti kada za to dođe vrijeme, istakao je.

Na pitanje na kojem stupnju razvoja se AS Holding trenunto nalazi, Hrvić je kazao da je grupacija u fazi prelaska iz tzv. go go faze u fazu top forme (klasifikacija po Adižesu koja prikazuje razvoj firme na životnoj krivulji).

– Nakon rađanja, firme ulaze u dob povoja, potom u go go fazu, slijedi top forma, zatim adolescencija i na kraju birokratija. Go go faza je faza u kojoj firma pokušava svašta nešto da radi. Bez fokusa je. Sa ulaskom u fazu top forme, firma dobija na fokusu. AS Holding po mom mišjenju trenutno ulazi u fazu top forme – jasno smo se posložili, imamo pravac korporativnog upravljanja, definisali smo ciljeve, viziju, misiju, alate i softwere, istakao je prvi čovjek AS Holdinga.

Po njegovim riječima za ulazak u fazu top forme nedostaje jasna organizacija, jasno razgraničenje ovlasti i odgovornosti između raznih nivoa upravljanja.
– Radimo puno na daljem usavršavanju menadžerske strukture, kao i na još boljem unaprjeđenju ljudskih resursa u cjelini (HR), dodao je.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close