Hrvatski maturanti: NDH nije fašistička, homoseksualnost je bolest, a samo su katolici pravi Hrvati

Politička znanja maturanata ispitana su kroz 19 pitanja u tri područja – politički pojmovi, ustavno-političko ustrojstvo i politička informiranost

Istraživanje “Politička pismenost učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj” provedeno na uzorku od 1 146 maturanata pokazalo je katastrofalno neznanje i poražavajuće rezultate ispitivanja političke pismenost hrvatske mladeži. Istraživanje su proveli GOOD inicijativa, GONG i Institut za društvena istraživanja.

Politička znanja maturanata ispitana su kroz 19 pitanja u tri područja – politički pojmovi, ustavno-političko ustrojstvo i politička informiranost. Na svako su pitanje mogli odabrati jedan od četiri odgovora, no tek je jedan od 1.146 učenika ispravno odgovorio na sva postavljena pitanja.

Homoseksualcima bi zabranili javne istupe

Gotovo tri četvrtine učenika završnih razreda srednjih škola ne smatra da je NDH bila fašistička tvorevina, a polovina njih tvrdi da je homoseksualnost vrsta poremećaja ili bolesti te da bi se ljudima takvog seksualnog opredjeljenja trebalo zabraniti javne istupe, budući da bi tako mogli nepovoljno utjecati na mlade.

40 posto maturanata čvrsto se protivi svakom pokušaju sudskog progona hrvatskih ratnih veterana za zločine počinjene tijekom Domovinskog rata, dok 73 posto njih ne zna tko je hrvatski premijer, čak ni onda kada im se ponude četiri moguća rješenja.

Najveći postotak maturant odgovorio je točno na pitanje što podrazumijeva trodioba vlasti te što je Ustav. Istovremeno, tek je 27 posto ispitanika među na pitanje kako se zove sadašnji predsjednik/predsjednica Vlade RH, među imenima Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović, Jadranka Kosor i Tomislav Karamarko, zaokružilo točan odgovor. Tek 19 posto učenika znalo je da izvršnu vlast obnaša koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a.

Jedino su katolici “pravi Hrvati”

U ovom ispitivanju hrvatska se mladež u velikoj se mjeri deklarirala kao religiozna. Tako njih 43 posto kaže da su uvjereni vjernici koji prihvaćaju sve što uči vjera, dok se njih 25 posto smatra “običnim” vjernicima.

Najveći stupanj tolerancije, pokazuje istraživanje, maturanti pokazuju kad se radi o drugoj rasi, vjeri ili naciji. Kad se radi o ravnopravnosti spolova, polovina ispitnih ne slaže se s tvrdnjom da je muškarac taj koji bi trebao zarađivati i prehranjivati obitelj.

45,2 posto maturanata odgovorilo je točno na piranje kojim pojmom se označava pravo vlasti da donosi odluke, dok je njih manje od pola (43 posto) znalo kad su održani prvi višestranački izbori u Hrvatskoj. 40 posto ih smatra da Hrvatska ima bogatiju tradiciju od većine naroda te da su pravi Hrvati jedino katolici.

IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.S.
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close