Hrvatski iseljenički kongres

Prvi znanstveni skup koji će istaknuti i povezati zajedničke teme iseljene i domovinske Hrvatske, pod nazivom Hrvatski iseljenički kongres, održat će se u Zagrebu od 23. do 26. lipnja 2014.

Kongres je zamišljen kao četverodnevni susret Hrvata iz domovine i iseljeništva na više razina, kao prilika za međusobno upoznavanje i umrežavanje na svim područjima društvenoga života, ali i kao događaj na kojem bi se potaknulo pronalaženje odgovora na goruća pitanja izvandomovinske Hrvatske i iznijela zajednička rezolucija o budućem odnosu domovine prema svojim iseljenicima.

Na kongresu će izlagati 130-ak sudionika, među kojima su brojni uglednici iz javnog i crkvenog života u domovini, znanstvenici, gospodarstvenici i dušobrižnici iz inozemstva, ali i mnogi drugi koji mogu dati svoj doprinos analizi i raspravi o brojnim temama važnima za hrvatsko iseljeništvo. Na skupu se hrvatskom iseljeništvu kani dati uloga subjekta unutar hrvatskog nacionalnog korpusa te se o hrvatskoj dijaspori raspravljati kao o jednom od važnih hrvatskih nacionalnih interesa.

Organizacijski dio Hrvatskog iseljeničkog kongresa 2014. zajednički potpisuju: Hrvatski studiji, Hrvatska matica iseljenika i Ravnateljstvo HBK i BK BIH za hrvatsku inozemnu pastvu, a mnoge druge ugledne institucije iz domovine i iz dijaspore sudjeluju kao suorganizatori ili podupiratelji, među kojima i Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište.

U ponedjeljak, 23. lipnja 2014., u Starogradskoj vijećnici, Ćirilometodska ulica 5, kongres će u 9 sati prigodnim pozdravima otvoriti predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko i početak rada blagosloviti kardinal Josip Bozanić. Svoje će pozdrave okupljenima uputiti i vatikanski izaslanik, šef Ureda pri Vijeću za pastoral selilaca i izbjeglica mons. Edward Robinson Wijesinghe, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, zastupnici u Europskom parlamentu iz redova hrv. iseljeništva, veleposlanici Australije, Čilea, Kanade i Poljske te predsjednik Organizacijskog odbora Hrv. iseljeničkog kongresa 2014.

Prvi radni dan kongresa u Starogradskoj vijećnici tematizirat će opću i aktualnu problematiku hrvatskog iseljeništva, dok će drugi dan, 24. 6. 2014., u dvorani Vijenac Pastoralnog instituta, biti posvećen hrvatskim katoličkim misijama u dijaspori, odnosno pastoralu selilaca i izbjeglica.

U uvodnom dijelu drugoga dana svoje će pozdrave uputiti predsjednik HBK mons. dr. Želimir Puljić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić i dekan zagrebačkoga KBF-a prof. dr. Tonči Matulić, a kao prvi predavač svoja će iskustva o pastoralu selilaca iznijeti šef Ureda pri Vijeću za pastoral selilaca i izbjeglica pri Svetoj Stolici mons. Edward Robinson Wijesinghe. Program počinje u 9 sati u Nadbiskupijskome pastoralnome institutu.

U srijedu, na Dan državnosti, 25. lipnja 2014., svi sudionici kongresa okupit će se na misi za Domovinu, koju u crkvi Sv. Marka na Gornjem gradu u 10 sati predvodi kardinal Josip Bozanić. Uvečer istoga dana predviđen je prigodni kulturno-umjetnički program za sve sudionike u kazalištu Komedija, s početkom u 20 sati.

U četvrtak, 26. 6. tematiziraju se jezik, identitet, važne institucije, hrvatska kultura i baština, a program se nastavlja na tri lokacije: u Hrvatskoj matici iseljenika, u Društvu hrvatskih književnika i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
U petak, 27. 6. u 11 sati, u Hrvatskoj matici iseljenika, članovi Programsko-organizacijskog odbora i odabrani sudionici kongresa obratit će se medijima na tiskovnoj konferenciji.

Svi novinari zainteresirani za praćenje kongresa za akreditacije trebaju se javiti na [email protected] najkasnije do nedjelje 22. 6. 2014. (kta/ika)

Program možete preuzeti ovdje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close