Hrvatska Vikipedija: Partizani ubijali u Jasenovcu!

Ustaški pokret nije bio svjesno desno-radikalan, rasistički i totalitaran, za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj krivi su masoni, antifašizam je ograničavanje svih osnovnih ljudskih sloboda, partizanskih zločina bilo je tri puta više nego ustaških, za jasenovačke žrtve krivi su partizani, a u Hrvatskoj se redovno organizuju antifašističko-četničke proslave na račun poreskih obveznika.

(Autor: Jutarnji.hr)

Ovo je ukratko suština onoga što se može naći na hrvatskoj verziji internet enciklopedije – Vikipedije.

 

Zbog ovog sadržaja, posljednjih dana se vodi mali virtuelni rat na društvenim mrežama među korisnicima iz Hrvatske. Sa jedne strane, postoje radikalno desno orijentisani administratori, koji propagiraju ovakav sadržaj, a sa druge strane su saradnici koji ne uspijevaju da proguraju svoju istinu jer im ovi prvi zabranjuju uređivanje i blokiraju korisničke naloge.

 

Zbog ovakvog izošenja lažnih činjenica, na Fejsbuku je nedavno otvorena i stranica pod nazivom “Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije”. Nju je pokrenuo jedan od saradnika na hrvatskoj Vikipediji koji nije mogao da se pomiri sa uredničkim stavovima o nekim istorijskim i političkim pitanjima.

 

“Hrvatska Vikipedija je jedan nacionalistički ostrašćen projekat, koji nudi samo pristrana gledišta i eliminiše sve one koji žele da doprinesu malo širem pogledu na stvari. Ne znamo ko zapravo stoji iza ovog šovinističkog projekta koji naočigled svih revidira prošlost i baca ljagu na sadašnjost, ali nećemo to samo mirno promatrati”, poruka je koju je napisao osnivač grupe na Fejsbuku.

 

Kao glavni protagonisti “Nezavisne Vikipedije Hrvatske”, kako se je neki prozvali, spominju se administratori koji su potpuno izgurali većinu drugih urednika.

 

Osnivač Fejsbuk stranice poslao je i mejl protesta administratorima originalne Vikipedije, ali odgovor nije dobio, a za pomoć se obratio i osnivaču hr.wiki.

 

“Rekao mi je da prikupljamo i dalje sve dokaze o pristranosti administratora, a da će se potom organizovati glasanje, pa će korisnici sami odlučiti da li žele takve ljude za urednike”, rekao je sagovornik “Jutarnjeg lista”, koji je želio da ostane anoniman.

 

“Ti ljudi citiraju neke desne portale kao relevantan izvor informacija, a kada pišu o ustaškim zločinima, prepisuju podatke iz ideoloških knjiga koje su za vrijeme NDH izdavale ustaške emigracije. O zločinima za vrijeme NDH gotovo se i ne govori, a i kad se govori, opravdavaju se, a kao izvori se pojavljuju odlomci iz knjige osnivača ustaškog pokreta Mladena Lorkovića”, dodaje ovaj sagovornik.

 

Da je hrvatska verzija Vikipedije izrazito pristrana i ustaški orijentisana, smatra i hrvatski naučnik Pavle Močilac, koji je zbog toga prekinuo s njima saradnju.

 

On kaže da se u temama koje se tiču istorije, Drugog svjetskog rata i NDH dominira revizionistički ton u kojem se opravdava i veliča NDH i fašizam, dok se antifašizam opisuje u jako negativnom svjetlu. To je opasno, kaže

Močilac, jer se današnji učenici i studenti rado služe tim podacima za učenje i seminarske radove misleći da iza toga stoji struka.

 

“Istine” iz hrvatske Vikipedije

 

Ustaše – Ustaški pokret nije bio svjesno desno-radikalan, rasistički, totalitarni. Za pojavu ustaške ikonografije u modernoj Hrvatskoj krivi su – masoni! A za pokolj Srba u Drugom svjetskom ratu odgovorne su zapadne zemlje.

 

Kroatofobija – Duboko ukorijenjena kod dijela Srba, a prisutna ji dan-danas. Kroatofobija se, kako u Srbiji, tako i među nekim intelektualcima, novinarima, istoričarima i političkim aktivistima sa zapada, ogleda u nametanju kolektivne krivice čitavom hrvatskom narodu zbog zločina počinjenih od strane vojnih formacija NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima.

 

Genocid nad Srbima za vrijeme NDH – Ova tema je preskočena. Ostali su samo bolesno pristrani odlomci prepisani iz knjige osnivača ustaškog pokreta Mladena Lorkovića kao opravdanje za brojne zločine.

Srbi u Hrvatskoj – Ne postoje! Ti što se zovu Srbima u stvari su Vlasi.

 

Jasenovac – Partizani su fotografisali ljude koje bi sami pobili i navodili da su to žrtve ustaškog režima. Tamo je stradala 481 osoba.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close