Hrvatska: Prvi dan u Europskoj uniji

Hrvatska je postala 28. članica EU. Ipak, nove reforme tek predstoje. Rekordna nezaposlenost i kriza kojoj se ne nazire kraj, bacili su sjenu na događaj kojeg Hrvati nazivaju najvažnijim od osamostaljenja države.

Hrvatska je točno u ponoć postala 28. članica Europske unije. Time su okončani gotovo desetljetni pregovori, no posao, slažu se europski i hrvatski državnici – nije gotov. Rekordna nezaposlenost i kriza kojoj se ne nazire kraj, bacili su sjenu na događaj kojeg Hrvati nazivaju najvažnijim od osamostaljenja države.

Uz Odu radosti, vatromet i dobrodošlicu koju je na hrvatskom jeziku izrekao predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, hrvatski su građani postali punopravni građani Europske unije. Slavilo se u gotovo svim gradovima, a središnja je predstava, svojevrstan presjek hrvatske kulture, postavljena na glavni zagrebački trg.

„Poduzeli ste teške reforme i pružili ruku pomirenja. Kao država članica Europske unije, jasno ste dali do znanja da ćete drugima pomoći da slijede isti put“, poručio je Barroso s plave pozornice u Zagrebu.

Antifašizam je neupitan

Premijer Zoran Milanović je objavio da Hrvatska od ovoga 1.7.2013. nikamo ne bježi te da ostaje tu gdje je, ali s novom odgovornošću. Govoreći o zemljama u regiji, kaže, Hrvatska će pružiti ruku kako bi i susjedne zemlje što prije usvojile europske kriterije. U vrijeme relativiziranja vrijednosti antifašizma, Milanović nije propustio spomenuti kako Hrvate sa susjednim narodima vežu čvrste spone među kojima je najuzvišenije zajedništvo u antifašističkoj borbi tijekom Drugog svjetskog rata.

„Što god vam pričali o nama, znajte da je ovo zemlja racionalnih ljudi koji realno doživljavaju i sebe, i svoju državu, i ulogu svoje zemlje u Europi i svijetu“, riječi su Zorana Milanovića.

Predsjednik Ivo Josipović je istaknuo kako je iza Hrvatske teška i tragična povijest, a da ulazak u Europu, koja je nastala kao antiratni projekt,  osigurava novim generacijama mir i stabilnost. „Uskoro će prva europska zora naše domovine. Naizgled, sve će biti isto kao i prije: uranit ćemo, otići na posao, brinuti svakodnevne brige. Ali, ovo je prvi dan naše europske budućnosti, prvi dan velike prilike koja nam se pruža, prvi u nizu dana koji nude priliku koja se ne smije propustiti, priliku koja za mnoge znači novi posao, uspjeh, afirmaciju. Europa koju smo dočekali nudi, ali ne poklanja dobre prilike za države i pojedince“, zaključio je hrvatski predsjednik.

Među brojnim europskim političarima, u Zagreb je stigao i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić , koji je tako prvi puta službeno posjetio Hrvatsku. Na slavlje su došli i članovi Predsjedništva BiH.

Thompson napunio Poljud

Među najvišim uzvanicima, koji su se prije same svečanosti družili u Klovićevim dvorima, bio je i umirovljeni general Ante Gotovina, jedan od trojice hrvatskih generala koje je Haški sud oslobodio optužbi za ratni zločin počinjen tijekom Domovinskog rata. Nakon povratka iz Haga, Gotovina nije zauzeo političku poziciju koju su očekivali njegovi brojni štovatelji, velikim dijelom euroskeptični i politički desno orijentirani.

I dok ih je možda Gotovina još jednom razočarao prihvaćajući pozivnicu lijevo-liberalne vlade, aktualni miljenik desne političke opcije, pjevač Marko Perković Thompson, je održao veliki koncert na splitskom stadionu Poljud. Kaže, nevezano uz jučerašnji događaj. Prema nekim procjenama, okupio je oko 50 tisuća svojih obožavatelja koji su, velikim dijelom, pristigli i iz Bosne i Hercegovine. Dok je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića trajala svečanost ulaska u EU, na Poljudu je reproduciran govor prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana iz 1996. godine  o „onima koji se vežu i sa crnim vragom, o izdajnicima koji se prodaju za Judine škude kako bi naudili hrvatskoj samostalnosti“.

Propao prosvjed euroskeptika

Iako su najavili prosvjedni skup protiv hrvatskog pridruživanja EU, neformalna skupina Occupy Croatia je uspjela okupiti tek 7 prosvjednika. Jake snage osiguranja, neviđene od posjeta kineskog predsjednika Hua Jintaoa 2009. godine, ih nisu pustile do mjesta središnje proslave. Čini se tako da su se i euroskeptični građani pomirili s hrvatskom eurointegracijom. Naime, početkom lipnja se, prema podacima Delegacije Evropske komisije, čak 35 posto građana izjasnilo da bi na referendumu glasovalo protiv ulaska u Europsku uniju. U isto vrijeme čak 70% građana nije pokušalo samostalno doći do bilo kakve informacije o EU.

Svečanost ulaska RH u EU je pratilo više od 700 članova stranih novinarskih ekipa iz 30-ak zemlja svijeta. Na svečanost je potrošeno oko 6 milijuna kuna, za vladajuće dovoljno i nerazmetljivo, za nezaposlene, njih 333 tisuće, više nego previše.

Autor: Siniša Bogdanić, Zagreb

Odgovorni urednik: Azer Slanjankić

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close