-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Hrvatska nastavlja da ignoriše volju stanovništva i BiH, ali imamo još vremena da se odbranimo od radioaktivnog otpada!

Nije još uvijek sve izgubljeno…

Bosna i Hercegovina je tek nedavno formirala ekspertski tim koji kreće u pravnu borbu da zaštiti svoju zemlju i građane od planiranog odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u blizini Novog Grada. Sa druge strane, Hrvatska je angažovala PR agenciju koja će se baviti ovom temom u javnosti.

Mario Crnković iz Green team-a iz Novog Grada kaže da Hrvatska bez ometanja, kao i bez obavještavanja Bosne i Hercegovine nastavlja sa svojim planiranim aktivnostima, krenuvši od aktivnosti na mjerenjima prirodne radioaktivnosti na posmatranom području do seizmoloških ispitivanja, koja su dio obaveznih radnji, da bi se ishodovale sve potrebne dozvole za objekat tog tipa.

“Ignorisanje volje stanovništva i BIH susjedne države, odavno ima ozbiljan kontinuitet. Ipak dozu optimizma budi to što je napokon data šansa ekspertskom timu da radi svoj posao. Nakon više političkih neslaganja kako taj tim treba da izgleda, ipak je došao dugo očekivani momenat”, rekao je Crnković za BUKU.
Mario nam kaže da su održana dva sastanka ekspertskog tima, jedan ove, a drugi prošle sedmice i da je evidentna volja za rad, kao i prisutnost kompetentnih pojedinaca koji imaju potrebna ekspertska znanja iz specifičnih oblasti.

“Naravno tu su i predstavnici institucija kao karike koje moraju biti prisutne obzirom na temu, ali realno je da napokon imamo dobar start. Prihvaćen je prijedlog o učešću nevladinog sektora za koje smo nebrojeno puta pozivali, s tim da se o tome treba izjasniti koordinaciono tijelo, međutim, očekujemo da će to proći bez problema”, pojašnjava naš sagovornik.

Dodaje da je pozitivno i što ekspertski tim nema model djelovanja kao neke dobro poznate komisije, kojima je krajnji domet „dnevnica“.

“Za rad unutar ekspertskog tima pravo na nadoknadu neće imati pravo niko ko dolazi iz institucija, što je u startu jako bitna stvar. Nevladin sektor naravno nije ni razmatran. Naknade za rad su planirane samo ka ekspertima i to po realizovanom konkretnom radnom zadatku iz njegove ekspertize, koji će naravno biti prezentovan i integrisan u slučaj. Sve su to stvari koje bude vjeru, da stvari napokon nastavljaju u pozitivnom pravcu, ali živimo u turbulentno vrijeme u još turbulentnoj državi, tako da se najpametnije suzdržavati od preuranjenih ocjena”, ističe Crnković.

On ističe da dobar start ekspertskog tima ne znači da država ima pravo sjediti skrštenih ruku dok struka radi svoj dio posla.

“Važno je da intenzivirati diplomatske apele ka Hrvatskoj da odustane od te katastrofalne namjere, a uvjeren sam da će rezultati rada pravnog tima dati ozbiljan vjetar u leđa kada je u pitanju odbrana naših interesa na međunarodnom nivou. Imamo postepenu internacionalizaciju slučaja, što možemo ocjeniti kao dobar trend, ali to je samo jedan od segmenata čitave priče”, ističe.

Na kraju smo Marija pitali koliko još imamo vremena, odnosno BiH ima vremena da odbrani svoje građane?

“Malo šta u Bosni i Hercegovini ne kasni, mnogo bi bilo jednostavnije da su stvari koje sada radimo bile okončane prije godinu dana, ali žaljenje za propuštenim nam ništa ne donosi. Imamo i dalje vremena, prije svega jer je i Hrvatska u kašnjenjima, ali na nama je kako ćemo to poklonjeno vrijeme iskoristiti”, zaključuje naš sagovornik.

BUka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close