Hrvatska: Bahati Todorić aboliran od inspekcija i kazni

Nikome živome, pri zdravoj pameti, ako je još ima u ovoj državi, nije jasno tko je zadužen za uklanjanje caffe aparata s Todorićevih kioska i reklama za cigarete. Za prvo nema tehničke uvjete, za drugo – zakonom je zabranjeno reklamirati cigarete.

Jedan običan novinarski upit, o neizravnom reklamiranju cigareta u Konzumu izazvao je u tri nadležna ministarstva i jednoj agenciji najblaže rečeno – nered. A potom još jedan upit o Todorićevim kioscima, odnosno caffe aparatima instaliranim u kioscima Tisak d.d., izazvao je ama baš totalni kaos u nadležnim službama, iz kojeg je vidljivo da niti sama država, Komunalno redarstvo tj. inspektori Grada Zagreba, i raznih ministarstava, ne znaju što će s čime, tko je za što nadležan, kome se obratiti, prebacujući lopticu s jednih na druge.

Prvi kaos nastao je upitom hoće li i kako i kada Agrokorov Konzum biti kažnjen zbog prikrivenog reklamiranja duhanskih proizvoda u Srebrenom, župi Dubrovačkoj, koje je zakonom zabranjeno.

Naime, u Srebrenom, u Konzumu, stoji prikrivena reklama za cigarete, iznad blagajne, “Vrijeme je za Welike stWari”; što je zbog dva W, sasvim jasna reklama za cigarete “Walter Wolf”, Tvornice duhana Rovinj, “upakirana” u parolu potpore hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u Brazilu. Zna se da je Konzum vlasnika Ivice Todorića, sponzor naše reprezentacije. Otprije još zabranjene su i reklame sa slikama Stona i natpisom “Ben”, jer asocira na cigarete Benston, te dobro poznata reklama “Pozdrav iz Rovinja”.

Fotografija koju je objavio Dubrovački Dnevnik, očigledno prikazuje kako Konzum krši Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, jer članak 9. istog Zakona kaže: “da je svako reklamiranje cigareta zabranjeno, pa i ono prikriveno”.

Tada, novinarskim upitom nastaje “nered”, kada evidento prikrivenu reklamu, ukidanjem Državnog inspektorata, reklamirajući cigarete “Walter Wolf” – se ne zna tko bi trebao kazniti Todorićev Konzum.

“Šetnja” od nemila do nedraga

Zaštita potrošača, upućuje na resorno Ministarstvo gospodarstva, iz kojeg potvrđuju kako je zabranjena izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda, a za navedeni Todorićev prekršaj kažu da su nadležni prvo sanitarni inspektori, zatim zdravstveni inspektori, pa prosvjetni inspektori, onda inspektori rada i gospodarski inspektori sada već ugaslog Državnog inspektorata. Kako je Državni inspektorat ukinut, ovaj konkretan slučaj proslijeđuje se na Ministarstvo financija, jer je “ono preuzelo poslove koji se odnose na ograničavanje uporabe duhanskih proizvoda, a koji su bili u nadležnosti gospodarskih inspektora Državnog inspektorata”. Ministarstvo financija izvješćuje nas o konkretnom slučaju, da oni zapravo nisu nadležni za takove stvari, već Ministarstvo zdravlja. Potom Ministarstvo zdravlja odgovara na upit:

“Izvješćujemo Vas da je Ministarstvo zdravlja nositelj izrade i tumačenja propisa kojima se regulira ograničenje uporabe duhanskih proizvoda”, kažu iz spomenutog ministarstva. Na upit hoće li konačno Konzum biti kažnjen, Ministarstvo zdravlja odgovora kako će poslati inspekciju i to sanitarnu – uskoro. Kada će to uskoro biti – ne zna se. Koje je to doba – uskoro? Koliko treba nadležnima da izađu na teren, mada im je lokacija poznata? Dakle, što priječi inspektore da uzmu spis u ruke i dođu do dućana, u kojem stoji reklama za cigarete? No, to se neće tako brzo dogoditi. Ipak se radi o Todoriću i njegovim prodajnim mjestima.

Iživljavanje na malim ljudima

Interesantno je kako su sve inspekcije ažurne i revno rade svoj posao kada su u pitanju kafići i ostali mali trgovci. Čovjek koji je izgubio posao, pa prodaje na zagrebačkom Glavnom kolodvoru slike i nakit, kako bi “preživio” na licu mjesta je s policijom i inspektorom udaljen, “jer nema potrebnu dozvolu”, a i “nitko i ništa je”, pa se na njemu svi mogući inspektori mogu iživljavati, na čelu s šefom Dinkom Bilićem iz Grada.

No kada je u pitanju Todorićev Konzum, ne žuri se nikome da ga “obiđe” i kazni. Ostale se sve kažnjava represivnim metodama, na mjestu, zatvaranjem i nemalom kaznom. Konzumu i njegovom vlasniku evidentnim kršenjem Zakona, što ga je država donijela, a od Todorića napravila tajkuna, prvo će se poslati inspekcija, pa sanitarna inspekcija, i tako sve dok ne ode u zaborav nelegalno reklamiranje. Upravo Država sama priznaje ovakovim postupcima i “šetnjom” upita novinara, kako podupire nelegitimnost, ne pridržavanje zakona koje je sama donijela, te kako se našem tajkunu i srpskom “veleposjedniku” ide na ruku i “žmiri” na nezakonite radnje. Todorić je postao jači od države, koja mu je svojim poticajima i zaduživanjem sve dala, da ga se danas ne usudi kazniti.

“Ne mogu vam reći, ako je u blagajni višak, predajem ga Todoriću, ali ako je manjak, moram ga iz svojeg džepa nadoknaditi”, kaže Tiskov zaposlenik, koji nema “nit svetka nit petka”. “Bakćemo se s fotografijama, pakiramo pakete, prodajemo novine, sladolede, CD-ove, postali smo i pošta i lutrija, prodajemo grickalice i sokove, kavu, ovo više nije kiosk, već mali dućan”, kaže Todorićev radnik. I to sve za oko tri tisuće kuna, rada: i subotom i nedjeljom.

No što se tiče reklame za cigarete u Župi dubrovačkoj odgovor je: “Nadležni sanitarni inspektori će obaviti nadzor u navedenoj prodavaonici, gdje će utvrditi činjenično stanje, te će ukoliko utvrde nepravilnosti, postupiti prema Zakonu o sanitarnoj inspekciji i Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Predviđene novčane kazne za pravnu osobu koja izravno ili neizravno promiče duhanske proizvode su propisane člankom 27. Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda i iznose od 30.000,00 do 150.000,00 kuna”, stoji u odgovoru Ministarstva zdravlja. Pa što se čeka, ako je evidento s fotografije i utvrđeno da Todorić krši Zakon svoje države? Da li bi tako nešto mogao, napraviti, recimo, u drugim članicama EU? Bio bi kažnjen po kratkom postupku, neovisno o imenu i prezimenu. Zakon naime, u niti jednoj pravo uređenoj državi ne poznaje ime i prezime, već kršenje zakona, što ih je pojedina država donijela. Hrvatska kao članica EU, morala bi se pridržavati zakona donešenih na svojem tlu. No i toga se ne drži. Dapače, legitimno ih ignorira. Pa što onda očekuje od svojih građana?

Utvrdili nepravilnosti, pa šalju inspekciju

Dakle, Ministarstvo zdravlja, ustvrdivši da Todorić nedvojbeno krši Zakon, još podsjeća da “Zakon pod neizravnom promidžbom smatra i vizualne karakteristike koje podsjećaju na duhanski proizvod, što je u ovom predmetu i slučaj”. To već svi znamo. No javnost zanima – kada će se Država početi pridržavati svojih zakona?

“Obzirom na mjesto navoda slogana (stalak za duhanske proizvode) i obzirom na činjenicu kako se u standardnom hrvatskom jeziku slovo “W” ne koristi za pisanje hrvatskog jezika, da se zaključiti da slogan neizravno promiče duhanske proizvode, u ovom slučaju brand Walter Wolf”, kažu u Ministarstvu zdravlja koje obećaje, kako će poslati sanitarnu inspekciju u Konzum. Na kraju, Ministarstvo zdravlja i samo potvrđuje kako je riječ o evidentnom kršenju Zakona koji bi Todorića mogao, samo u ovom slučaju stajati 30 do 150 tisuća kuna. Ali, početak postupka protiv Konzuma morat će pričekati, jer sanitarna inspekcija još nije izašla na teren, ali iz Ministarstva zdravlja, “obećavaju” da će to uskoro učiniti. Kada uskoro? U koje je to doba, ako je evidentno da krši Zakon? Zar će putovati iz Zagreba u inspekciju ili će to učiniti iz Dubrovnika? Što ih priječi da promptno reagiraju, navlas kao i prema malim trgovcima i kafićima koje sankcioniraju u minimalnom roku, na licu mjesta? Ili je to stoga što su možda i oni na Todorićevom “malom doprinosu popunjavanja kućnog budžeta, pa se nikome ne žuri? Od vrha pa nadolje.

Kamo sreće da jedino Konzum na krajnjem jugu Hrvatske ima prikrivenu reklamu, no čisto sumnjamo da će ovaj slučaj potaknuti val kažnjavanja Konzuma i “rezanje” privilegija, kao što je bilo slučaj kod restorana i kafića kada je promijenjen zakon o pušenju. Da podsjetimo, koliko je novaca privatnika, “otišlo” u zrak, u vrijeme vladavine ministra Milinovića, na tzv. “kabine za pušenje”, koje nikada nisu zaživjele, a mali poduzetnici i te kako “ulupali” novac, za nešto što je izgleda bio hir tadašnje Vlade. Hrvatska je jedina zemlja u svijetu, egzemplar, koja je “srušila” Zakon o pušenju, odnosno nepušenju, prije nekoliko godina, zahvaljujući ugostiteljima koji su se digli na noge i ukazali na nepravilnosti. Zakon je stoga “malo” odgođen i “prilagođen” ugostiteljima. No upravo tim činom ugostitelji su pokazali državi, kako baš nisu “ponizni” i kako neće tolerirati represivni aparat, koji po obične građane postaje svakim danom sve represivniji, a prema Todoriću posve blagonaklon.

Tisak prodaje nelegalno “coffe to go”

Nadalje Todorić na kioscima Tiska, koji su postali “pošta”, i mali dućani, prodaje i “coffe to go”, postao je u neku ruku i kafić, za što nema dozvolu, a tom prodajom, direktno “udara” na ugostitelje. Upit poslan u svezi “brzinske” kave, koja evidento ne ide na ruku kafićima, jer im je izravna konkurencija, Gradsko poglavarstvo, rada i poduzetništva odgovara:

“Ovaj Ured izdao je niz rješenja povodom zahtjeva Tisak d.d. Zagreb kojima je utvrđeno da kiosk, oprema i sredstva udovoljavaju propisanim uvjetima za obavljanje trgovine na malo i novinama i duhanskim prerađevinama i drugim proizvodima sukladno Odluci o mjestima za trgovinu na malo izvan prodavaonica i tržnica i mjestima za ugostiteljsku djelatnost izvan tržnica koje se obavljaju u kioscima (Službeni glasnik Grada Zagreba 9/10; 12/11; 10/12 i 20/13).

“Navedenim rješenjima nisu utvrđeni uvjeti za obavljanje trgovine na malo putem samoposlužnog aparata za kavu.” – kažu iz Grada, uputivši nas na Ministarstvo financija – Carinsku službu, koja je nadležna za caffee aparate na Tiskovim kioscima.

Dakle, Grad Zagreb, tj. njegovo Komunalno redarstvo nije nadležno za uklanjanje nelegalno postavljenih caffee aparata. Djelatnosti, koje su registrirane, Sektor za komunalno redarstvo prati, ali postavljeni caffe aparati nisu pod njihovom ingerencijom.

“Nema logike da je komunalno redarstvo zaduženo za caffe aparate”, kažu iz Gradskog komunalnog redarstva, upućujući na Ministarstvo financija, tj. Carinsku upravu. Uopće je poznato, da, gdje prestaje logika, počinje Hrvatska.

“Šetnja” Ministarstvom financija i Carinskom upravom

Ministarstvo financija tj. Carinska uprava “preuzela je dio poslova Državnog inspektorata, što se tiče improviziranih štandova, koji nemaju dozvolu postavljanja, to je u našoj nadležnosti, ali Tiskovi kiosci, ne znam što bih vam rekao”, kaže uljudni gospodin ne predstavivši se, koji nas upućuje u Sektor za carinski sustav i proceduru, a oni pak na svoju Službu nadzora. Služba nadzora, pod velikim upitnikom, “tko je zadužen za uklanjanje caffee aparata”, upućuje nas opet na Sektor za sustav i proceduru, a taj Sektor, na ravnatelja službe Carinske uprave gospodina Mučnjaka. On je trenutno na godišnjem odmoru, ali bi nam mogli “pomoći” u odgovoru tko je nadležan za nelegalno postavljene caffee aparate na Tiskovim kioscima, u Sektoru za nadzor. Opet zovemo Sektor za nadzor, iz kojeg nas upućuju na carinsku Službu informiranja, kojoj opetovano šaljemo mail s upitima koje smo već odaslali ravnatelju Carinske službe, Zlatku Grabaru, te ista pitanja ponavljamo, ne želeći biti nekorektni, a na kraju krajeva da se konačno “raspetlja” tko je i za što nadležan i u kojem ministarstvu. Iz Službe informiranja obećavaju nam da će idući dan, to jest danas, u utorak, sigurno poslati odgovor. Naravno da ga nismo dobili!, iako smo spomenutoj službi izašli ususret davši im dan vremena, kako bi nam odgovorili. Do trenutka završavanja teksta, odgovor nije došao. “Zavlačenje slučaja Tisak”, ne može trajati do unedogled.

Na stranu sve, ali pitanje je – što sada rade i gdje su sada komunalni i državni inspektori, koji uredno dobivaju plaću? Nema ih za reklamiranje cigareta, nema ih niti za “coffe to go”, mada se radi o dva različita ministarstva. Po svemu sudeći, vrlo je vjerojatno da su došli do Tiskovog kioska, popili kavu i otišli. Da li su i oni na Todorićevom “proračunu” popunjavanja kućnog budžeta? Ili je Todorić ucijenio, gradonačelnika Milana Bandića, pa ovaj okreće glavu od nezakonite prodaje kave na kioscima, prebacujući lopticu na Ministarstvo financija, tj. Carinsku upravu, a ova pak “šeta” od nemila do nedraga, po svojim sektorima i službama, trošeći ili dobivajući na vremenu, da bi na koncu ostali bez odgovora – “Tko je odgovoran za uklanjanje nelegalno postavljenih caffe aparata na Todorićevim kioscima Tiska”? Kod bolnice Sestara milosrdnica Zagrebu, postavljeni su caffe aparati, iz kojih “iscuri” kava od dvije do tri kune, dok na Todorićevom tisku ona košta pet ili šest kuna. U svemu navedenome, kafići gube svoj, iako mali, no ipak profit. Nije fer. To svjedoči i gomila upućenih mailova na mail www.objektivno.hr, u kojima se vlasnici kafića bune na Todorićeve kioske i prodaju kave. I to s punim pravom.

Makedonija

Radi zaštite kafića i restorana, te malim poduzetnicima kao poticaj, u Makedoniji se u 19 sati, zaključavaju rashladne škrinje i hladnjaci s pićima, na benzinskim crpkama i kioscima, upravo stoga kako bi kafići i restorani zaradili, te bili ravnopravni u odnosima prodaje. Nema šanse da se nakon 19 sati išta kupi, uključujući vodu, bezalkoholna i alkoholna pića na njima. Kazne su ogromne, te se svi pridržavaju Zakona. Uputit će vas ljubazno na kafić ili restoran, te vam objasniti zašto vam ne mogu prodati piće, a nisu u Europskoj uniji. No, niti ne trebaju biti. Makedonci su donešenim zakonom zaštitili svoje male ugostitelje i tako barem malo spriječili nelojalnu konkurentnost.

Bahati Todorić aboliran od inspekcija i kazni

Iz svega navedenog, očito je da su Tisak d.d. i Todorić abolirani unaprijed od svega – propisa, kažnjavanja i zakona; on može bahato ignorirati Zakone, jer za njega ne vrijedi ono što vrijedi za malog čovjeka, koji “svojim malim biznisom” puni državnu blagajnu, ali ga Zakon ne štiti, već “gazi”. Tko je sve ispremrežen u Todorićevoj mreži “malih naknada popunjavanja kućnog budžeta, da se zažmiri i okrene glava od njegovih izvan i zakonskih propisa, ne zna se, ali po svemu navedenome, pravo je pitanje – tko sve nije na njegovim jaslama?

Do kada će se država ponašati prema svojim građanima i malim poduzetnicima maćehinski, a prema njemu materinski? Svi smo jednaki, no ima nas i “jednakijih”. Država ovakim činom nečinjenja, otima malima, da bi Todoriću dopustila naprosto sve: i da prodaje novine, da drži ono što mu nije odobreno, prodajući kavu za koju nema odobrene minimalne tehničke uvjete, da reklamira cigarete prikrivenom reklamom i izrabljuje svoje radnike. On to sve može! Neka bilo koji mali poduzetnik proba napraviti navlas isto što i on radi. Odmah bi mu inspekcija pokucala na vrata, ušla u kasu i našla 50 lipa viška, te ga represivno, kao zadnjeg kriminalca kaznila, novčano i zatvaranjem lokala na određeno vrijeme. Jer, takav je zakon, a to i rade.

Nadalje, Todorić u Konzumovim dućanima drži i cigarete BAT-a, koje nisu vidljive, jer posluje s Tvornicom duhana Rovinj, koja malim poduzetnicima plaća da ne prodaju i drže duhanske proizvode konkurencije. U Slunju ih se u Konzumu može dobiti na zahtjev, “ispod žita”. Prodavačica će na upit otvoriti sasvim drugu ladicu i prodati cigarete BAT-a.

Bolesno ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja u Hrvatskoj ima samo po sebi povelike probleme: totalno uništenu zdravstvenu skrb za bolesne; medicinske sestre u ambulantama vade krv u posve neprimjerenim uvjetima, naplaćuju participacije, bolnice duge liste čekanja, samo ministarstvo u konfliktu s vlastitim liječnicima, i medicinskim osobljem, te na kraju i sa samim oboljelima. Očito je da Ministarstvo zdravlja, ne funkcionira, niti u jednom segmentu, a kamoli kažnjavanjem Todorića. To je bar najjednostavnija stvar, koju bi novi ministar Siniša Varga mogao odmah provesti.

Samo stoji činjenica da još uvijek ima humanosti, pa pod velikim opterećenjem rade svi zaposleni u zdravstvu. Očito je da Ministarstvo, ovakvo kakvo je danas, ne može funkcionirati. Prvi “raspašoj” napravio je u vrijeme HDZ-ove vladavine, bivši ministar Milinović, donijevši neke odredbe, koje su se ispod žita, među samim zdravstvenim radnicima “popeglale”, kao na primjer da se ortopedska pomagala “podižu kod liječnika opće prakse”. Tada su liječnici “ad hoc” reagirali preko svoje udruge, jer ortopedsko pomagalo je i stent, by pass za srce, umjetno oko, pužnica, a ne samo “štake”, “kolica” itd, pa je to u roku dva mjeseca vraćeno kako je i bilo. Zbrka koju je tadašnji HDZ-ov ministar Milanović izazvao tom uredbom, trajala je mjesecima, dok se liječnici nisu konačno konsolidirali. Na njega se samo “nadogradio” sada već bivši ministar Rajko Ostojić, svojim regulama i dobrim namjerama, koje su izazvale štrajkove, a platili pacijenti listama čekanja. Što će sadašnji, Siniša Varga napraviti – sam Bog zna. I sam rekavši, kako se “osjeća kao riba na gradelama”. Ako se uopće iz ovog kaosa može nešto napraviti. Ili će još dodatno zakomplicirati stvar, što je vrlo vjerojatno i sasvim moguće. Može početi, recimo od Todorića, jednim preciznim kirurškim zahvatom, sankcionirati postavljene prikrivene reklame za cigarete, pa nadalje sterilizirati sve nečistoće i unijeti reda u svoj novi resor. Tada bi barem malo vratio vjeru u zdravstvo i donio nadu da se nešto kreće nabolje.

A možda, jer ništa nije nemoguće, kako je gradonačelnik Bandić primao “naknadu” od Hrvatske turističke zajednice, “pa nije znao da to nije u redu”, iako mu je njegova pravna služba trebala reći da je u sukobu interesa, prima i od Todorića neku naknadu za koju uopće ne zna ili zna, ili se pravi “bedast”, i žmiri na njegove (ne)uvjete, puštajući ga da radi što hoće. Jer to je i tako odgovornost ministarstva – još gore po gradonačelnika, ministarstva a i državu.

Vedrana Milas

(Objektiv/index.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close