U Sarajevu otvorena konferencija o aspektima Prvog svjetskog rata

UPRKOS PRITISCIMA ISTORIČARA IZ SRBIJE I FRANCUSKE

Više od 120 historičara iz cijelog svijeta učestvovat će na međunarodnoj konferenciji koju, uz pomoć evropskih historijskih instituta, organizira Institut za istoriju Sarajevo
Povodom obilježavanja sto godina od početka Prvog svjetskog rata, večeras je u Sarajevu otvorena četverodnevna međunarodna naučno-historijska konferencija „Mjesto Prvog svjetskog rata u evropskoj historiji“.

Više od 120 historičara iz cijelog svijeta učestvovat će na međunarodnoj konferenciji koju, uz pomoć evropskih historijskih instituta, organizira Institut za istoriju Sarajevo.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio bosanskohercegovački historičar, direktor Instituta za istoriju Husnija Kamberović.

husnija-kamberovic

On je kazao da je konferencija organizirana s ciljem dijaloga o svim pitanjima koja su dovela do početka Prvog svjetskog rata.

Konferencija je dugo pripremana i nailazila je na brojne prepreke, a Kamberović kaže da su pritisci historičara iz Francuske i Srbije bili posebno razočaravajući jer su direktno bili uklljučeni u pokušaj da onemoguće organiziranje konferencije.

– Mi kao historičari imamo pravo otvoriti sva pitanja, te o njima argumentirano i slobodno razgovarati, kao što su i drugi slobodni da govore o toj nesreći – kazao je Kamberović.

Prisutne je pozdravio i rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić, te  zahvalio na organiziranju konferencije.

Konferencija predstavlja veliki naučni skup na kojem će biti otvoren dijalog o svim aspektima Prvog svjetskog rata. Učesnici će razgovarati  o posljedicama rata na preživjele, ne samo političkim, socijalnim i ekonomskim, već i psihičkim , te o mjestu i ulozi Prvog svjetskog rata u kulturi, medijima, književnosti i udžbenicima.

Osim Instituta za istoriju u Sarajevu, u organizaciji konferencije učestvuju i Institut za studije istočne i jugoistočne Evrope (Regensburg), Istraživački centar za humanističke nauke mađarske akademije nauka (Budimpešta), Institut za balkanske studije i trakologiju pri bugarskoj akademiji nauka (Sofija), Institut za nacionalnu istoriju (Skoplje), Institut za savremenu istoriju (Ljubljana), Hrvatski institut za povijest (Zagreb) i Centar za studije jugoistočne Evrope pri Univerzitetu u Gracu.

(Fena/md)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close